SDP-ovci žele Milanovića za premijera, ne pristaju na ništa drugo: Računaju i na glasove HDSSB-a

Foto: FAH

SDP-OVI izabrani zastupnici u 17 sati su se okupili u stranci i potpisali podršku šefu stranke Zoranu Milanoviću za sastavljanje Vlade. U idućih nekoliko dana znat ćete koliku imamo podršku, poručila je Milanka Opačić.

Kako neslužbeno doznajemo, Milanović je jedini govorio na sastanku. Rekao je da ima blizu 70 glasova potpore, a među njima je i Čačićev i glasovi manjinaca. Neke je dobio napismeno, a neki su obećali podršku. Milanović se nada da će do ponedjeljka imati sigurnih 70 glasova. Među obećanim glasovima su, neslužbeno, i oni HDSSB-a.

Bauk: Malo je zahladilo

Ministar Varga je na sastanak doveo svog kućnog ljubimca, pudlicu, te je prilikom ulaska u sjedište stranke izjavio da nije uključen u pregovore.

Ministar Bauk kazao je: "Malo je zahladilo. Pregovori će se nastaviti kad se nastave"

Ministar Željko Jovanović kazao je da je očito da građani žele koaliciju Hrvatske raste i MOST-a. "To bi bilo najbolje i za našu koaliciju, i za MOST, i za Hrvatsku, ali i za HDZ koji bi se u oporbi mogao srediti i postati normalna demokršćanska stranka kakva Hrvatskoj treba", kazao je.

"Nemamo dovoljno potpisa, ali imamo više od HDZ-a"

Nakon sastanka u SDP-u ministar Ranko Ostojić kazao je da je SDP prikupio potpise te da su sigurni da će u nastavku imati više potpisa od drugih.

"Smatramo se pobjednicima i očekujemo da ce nama biti dodijeljen mandat. U ovom trenutku brojka nije bitna. Treba pozvati MOST kao cjelinu. U ovom trebutku nema dovoljno, ali sigurno više od HDZ-a", kazao je Ostojić.

Na upit postoji li mogućnost da se Milanović odrekne premijerskog mjesta, kazao je: "Mi smo potpise skupljali za mandatara Zorana Milanovića".

Čeka se nastavak pregovora s MOST-om

"Mi čekamo da nam MOST da drugi termin za nastavak pregovora. Zanimaju nas pregovori o budućnosti Hrvatske. Čekamo MOST da se javi za nastavak pregovora", rekla je Opačić.

Očekuje da se razgovara o reformama koje treba provesti i programu na kojem bi se okupili u iduće četiri godine. Jedino je važno da se nastavi raditi, rekla je Opačić. Na pitanje čini li joj se da se MOST raspada odgovorila je da ih oni i dalje tretiraju kao jedinstvenu cjelinu. SDP-ov Arsen Bauk naglasio je da računaju na podršku stranaka koje su im ideološki bliske. Nije htio reći je li s nekim već postignut dogovor.

"Ja ne vodim međustranačke dogovore, u stranci ima ljudi koji su za to zaduženi, tako da vam ja nisam najbolja adresa na koju možete taj upit postaviti", rekao je Bauk.Nije htio reći ni očekuje li potporu HDSSB-a, a na pitanje je li ugrožena pregovaračka pozicija SDP-a nakon tajnog sastanka Milanović-Prgomet, Bauk je odgovorio: "Kako tajan, kad su svi znali?".

Pročitajte više