Sastanak čelnika vladajuće koalicije u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Čelnici vladajuće koalicije u Vukovarskosrijemskoj županiji HDZ/HSP/HSLS/DC na današnjem su se sastanku dogovorili da "do daljnjega na snazi ostaju sve odluke donešene na konstituirajućoj sjednici županijske Skupštine uključujući i odluku o imenovanju Jovana Ajdukovića (SDSS) trećim vukovarskosrijemskim dožupanom".

Dopredsjednik Glavnog stana HSP-a Pero Čorić rekao je za Hinu da HSP "nema ništa protiv da SDSS odnosno srpska nacionalna manjina, ako tako nalažu zakoni i Ustav Republike Hrvatske, dobije mjesto dožupana u Vukovarsko-srijemskoj županiji".

"Ono što nas je povrijedilo je činjenica da su naši partneri iz koalicije pred vijećnike Županijske skupštine izašli s prijedlogom da se, izmjenom Statuta županije, otvori treće dožupansko mjesto za SDSS, a bez da su nas prethodno upoznali s tom namjerom", rekao je Čorić.

Dodao je kako je na sastanku čelnika vukovarsko-srijemske vladajuće koalicije dogovoreno da se "u cilju otklanjanja nesporazuma i različitih tumačenja prava srpske nacionalne manjine na dožupana u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od Središnjeg državnog ureda za upravu zatraži tumačenje Zakona o lokalnoj samoupravi, Erdutskog sporazuma, Pisma namjere Vlade RH kao i Ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina".

Do tada, kako je napomenuo, pričekat će se i s izmjenama Statuta Županije kojima bi se trebalo omogučiti da Vukovarsko-srijemska županija dobije i trećeg dožupana i to predstavnika srpske nacionalne manjine.

(Hina) xzdra yln

Pročitajte više