Sastanak hrvatsko-slovenske komisije za SOPS

U mjestu Cirkulane blizu Ptuja u petak je održan petnaesti sastanak mješovitog slovenskohrvatskog povjerenstva za implementaciju sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) koji su vodili supredsjedatelji komisije, Olga Kresović Rogulja s hrvatske i Peter Reberc sa slovenske strane.

Povjerenstvo je odobrilo početak djelovanja još jedne turističke zone u malograničnom pojasu - zone "Sutla - dolina izvora zdravlja", a turističke propusnice za prelazak granice izvan graničnih prijelaza na tom području počet će se izdavati od strane policijskih organa u pograničnim općinama već od 10. ovog mjeseca.

Riječ je o projektu kojemu obje strane pripisuju veliko značenje, a u pripremi je početak rada još dviju turističkih zona - Haloze-Zagorje i na rijeci Muri.

Slovenski supredsjedatelj obavijestio je hrvatsku stranu o stajalištu svoje države da je za dio SOPS-a koji regulira pitanje ribolova, ulaskom Slovenije u EU postala nadležna Europska komisija, a Kresović Rogulja obavijestila je slovensku stranu o dovršetku obnove mosta Plavič-Sedlarevo koji će biti predan u uporabu do sredine idućeg mjeseca.

Unatoč najavama slovenskih medija na sastanku nije bilo riječi o skeli na Muri između Svetog Martina i slovenske Hotize.

Dogovoren je i budući način sustavne evidencije malograničnih dozvola koje omogućuju prijelaz lokalnih stanovnika na malograničnim prijelazima i obradu zemlje dvovlasnika.

Slovenske općine u pet su godina, otkad je na snazi SOPS, izdale skoro 17.000 malograničnih propusnica, a na hrvatskoj je strani interes manji te je izdano 8.500 propusnica za malogranične prijelaze.

(Hina) xfl ymaš

Pročitajte više