Sastanak predstavnika Vlade i Hrvatske biskupske konferencije

PREMIJER Ivica Račan i predstavnici Vlade razgovarali su danas s proširenim Stalnim vijećem Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o organizaciji i tijeku priprema za dolazak pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku, u lipnju ove godine.

Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo do sada učinjenim te rano pristiglom službenom najavom posjeta Svetog Oca, koji za Hrvatsku predstavlja veliku promociju, ističe se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Na sastanku se razgovaralo i o daljnjoj provedbi Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Uz konstataciju do sada provedenoga, utvrdila su se određena prioritetna pitanja i problemi u provedbi Ugovora, te daljnji koraci na razini mješovitih tijela, kako bi se omogućila što učinkovitija provedba Ugovora.

Predstavnici Vlade, na čelu s premijerom Račanom, te prošireno Stalno vijeće HBK razmatrali su i problematiku povratka prognanika i izbjeglica na područja od posebne državne skrbi te zbrinjavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine, koji su korisnici tuđe imovine.

Predstavnici HBK-a ocijenili su kako se Vlada zauzela za rješavanje svih nastalih problema glede tih pitanja, te da se vidno postiže napredak na tom području, odnosno smanjuje broj nezbrinutih, navodi se u priopćenju.

Predstavnici Vlade konkretnim su brojkama potvrdili napredak, te naglasili da će Vlada samo ove godine izdvojiti 782 milijuna kuna za što učinkovitije rješavanje pitanja prognanih i izbjeglih.

Sudionici sastanka zaključi su kako i dalje treba ulagati velike napore da bi se ta pitanja riješila na zadovoljavajući način.

Također se govorilo o odnosu Crkve i države u kontekstu izgradnje pravne države i približavanja Hrvatske ulasku u Europsku uniju (EU).

U vezi s tim premijer Račan izvijestio je sugovornike o svim oblicima približavanja Hrvatske EU te posebno istaknuo značaj uspostave pravne države, rekavši kako je to vrlo teška zadaća te da je potrebno jačati svijest građana o poštivanju prava i pravnih obveza.

Predsjednik HBK-a i zagrebački nadbiskup msgr. Josip Bozanić naglasio je da snaga Hrvatske leži u pravnoj korektnosti koja nam otvara vrata prema budućnosti.

Sudionici razgovora izrazili su obostrano zadovoljstvo susretom te očekivanje buduće uspješne suradnje u rješavanju pitanja, navodi se u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Uz predsjednika Vlade RH, Ivicu Račana, sastanku su u ime Vlade nazočili potpredsjednik Vlade i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić, potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Željka Antunović, ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović, ministar financija Mato Crkvenac, ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo, Radimir Čačić i ninistrica u Vladi Gordana Sobol.

U ime Hrvatske biskupske konferencije uz metropolita i nadbiskupa zagrebačkog i predsjednika HBK-a msgr. Josipa Bozanića, sastanku su nazočili i nadbiskup zadarski msgr Ivan Prenđa, metropolit splitski i nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, biskup gospićko-senjski msgr. Mile Bogović, požeški biskup i predsjednik Biskupske komisije za odnose s državom msgr. Antun Škvorčević i generalni tajnik HBK msgr. Vjekoslav Huzjak.

Pročitajte više