Sastanak premijera Sanadera s vodećim hrvatskim intelektualcima

NA INICIJATIVU predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera danas je u Banskim dvorima održan radni sastanak s vodećim hrvatskim intelektualcima, povjesničarima i javnim djelatnicima na kojem je, u sklopu priprema za početak pregovora s Europskom unijom, bilo riječi o aktualnim društvenim i političkim prilikama u Hrvatskoj, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Na sastanku je ocijenjeno da je Republika Hrvatska pred procesom koji ima šire društvene razmjere i koji će utjecati na njeno strateško pozicioniranje u EU, ali da će taj proces utjecati i na društvenu, idejnu i vrijednosnu preobrazbu hrvatskog društva.

Između ostalog, istaknuta je potreba jačanja i širenja demokratskih standarda na društvenoj sceni, kao i kulture dijaloga i tolerancije. Naglašena je potreba promicanja vrijednosti nove Europe i europskog Ustava te je ukazano na štetnost recidiva totalitarnih režima.

Također su razmotrene mogućnosti pravnog i zakonskog sankcioniranja javnog veličanja totalitarizama, uzimajući u obzir normativnu praksu europskih zemalja s naglaskom na praksu zemalja Europske unije.

Pored predsjednika Vlade Ive Sanadera na sastanku su nazočili i Vesna Škare-Ožbolt, ministrica pravosuđa, Hidajet Biščević, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, akademik Davorin Rudolf, akademik, Dušan Bilandžić, Zvonimir Čičak, Marko Veselica, Anđelko Mijatović, Dragutin Pavličević, Josip Jurčević, Slavko Goldstein, Mirko Valentić, Milan Ramljak, Milan Bertoša, Josip Šentija, akademik Dalibor Brozović, Zdravko Tomac, Milorad Pupovac, Slobodan Lang i Neven Budak.

Pročitajte više