Sastanak vladine komisije i predstavnika Srpske pravoslavne crkve

SASTANAK Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske, Komisije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj za odnose s državom te supredsjedatelja mješovitih povjerenstava i komisija Vlade RH i SPC održan je danas u hrvatskom Ministarstvu kulture u Zagrebu.

"Razgovarali smo o povratu nacionalizirane imovine", izjavio je nakon sastanka mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan dodavši kako je bilo riječi i o povratu zgrada, stanova, poslovnih prostora, šuma, zemlje i oranica.

Ministar financija u Vladi Republike Hrvatske Ivan Šuker podsjetio je kako je Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu već vraćeno oko 50 posto imovine.

"Vraćamo imovinu koja ima čiste vlasničke odnose", a ondje gdje nije moguće vratiti imovinu, SPC će biti financijski obeštećena ili će joj drugim zemljištem biti zamijenjena imovina, rekao je ministar Šuker.

Podsjetio je kako je u Karlovcu već počela obnova crkve sv. Nikole te da je "Ministarstvo kulture RH ove godine izdvojilo 3 milijuna i 200 tisuća kuna za obnovu objekata Srpske pravoslavne crkve".

Današnjem sastanku u Ministarstvu kulture nazočni su bili hrvatski ministri Božo Biškupić, Ivan Šuker i Berislav Rončević, a iz SPC-a mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan, episkopi osječko-poljski i baranjski Lukijan, dalmatinski Fotije, slavonski Sava i gornjokarlovački Gerasim, protojerej-stavrofor Ratomir Petrović, protonamjesnik Milenko Popović, odvjetnica Milka Savić i Simo Rajić.

Pročitajte više