Satelitske snimke pomažu u spasilačkim operacijama u Aziji

ARHIVA satelitskih snimki ima ključnu ulogu u logističkom dijelu spasilačkih operacija na području pogođenom tsunamijem, deset dana nakon katastrofe u kojem je poginulo više do 145.000 ljudi.

Međunarodna povelja svemirskih agencija o praćenju prirodnih katastrofa aktivirana je odmah nakon naleta tsunamija na zahtjev UN-a kako bi se dobila opća slika pogođenih infrastruktura.

S obzirom na opseg fenomena, bilo je potrebno izvesti akcije u nekoliko zemalja istovremeno i stvoriti tri zone: Indiju, Indoneziju i Šri Lanku.

Eliane Cubero iz francuskog Nacionalnog centra za svemirska istraživanja (CNES), koja je ujedno i članica Međunarodne povelje, bila je zadužena za koordinaciju programa koji se služe satelitima Spot 5 i 4, IRS (Indija), Radrasat (Kanada) i Envisat (Europska svemirska agencija).

"Ono što od nas traži logistika su karte koje su trebale biti spremne što je prije moguće za regiju kako bi se moglo intervenirati na terenu, zaštititi ljude odnosno pronaći što je prije moguće mjesta za postavljanje logora i saznati koji su putevi slobodni, a koji zatvoreni", kazala je Cubero.

Jean Claude Favard, koji je zadužen za područje Šri Lanke, izjavio je da su sateliti omogućili da se utvrdi opseg štete i karte nepoznatih zona te utvrđivanje granica poplavljenih područja.

Pročitajte više