Šatoraši za Index: Uklonit ćemo šator, ali ćemo ga postaviti na nekom drugom mjestu kao simbol

Foto: FAH

POSEBNA euforija vladala je jučer u Ministarstvu branitelja. Šatoraši okupljeni u velikom broju s nestrpljenjem su čekali dolazak novog ministra branitelja Miju Crnoju, a kad je on stigao njihovom oduševljenju nije bilo kraja.

Mnogi su ga izgrlili, izljubili, dok su s druge strane zvižducima ispratili, sad već bivšeg Freda Matića.

Njih nekolicina čekala je da automobil u kojim je Matić napusti Savsku 66 i pri tom su uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Nakon što je Matić otišao, novi ministar Crnoja pozvao je sisačkog biskupa Vladu Košića, poznatog po svojim kontroverznim stavovima i podršci ratnom zločincu Dariju Kordiću da blagoslovi prostorije ministarstva.

Nakon što je to učinio i kad su oni napustili prostoriju, iskoristili smo vrijeme da porazgovaramo sa šatorašima o tome hoće li sad napokon ukloniti šator ispred zgrade ministarstva.

"Šator ćemo brzo ukloniti"

Jedan od njih za Index je rekao kako će šator vrlo brzo biti uklonjen, najkasnije idućeg mjeseca.

"Ma taj je šator davno prestao postojati, on je tu stajao sve ovo vrijeme samo kao simbol. Međutim i kad ga uklonimo s Trga Nevenke Topalušić negdje ćemo staviti šator kao simbol svega ovog. Tu smo bili na minusima, po hladnoći. Neka se zapamti sve to", rekao je jedan od njih.

Na pitanje gdje ga misle postaviti i u kojem obliku, odnosno veličini rekao je da ne znaju još, ali da će to biti neki mali kao podsjetnik na sve to.

Na upit jesu li sad sretni zbog izbora novog ministra te što im je u stvari smetalo kod Matića, složno su rekli kako je za vrijeme Matića uništen dignitet Domovinskog rata.

"Počelo se pljuvati po nama, po ratu, a štitili su agresore. Što je nama trebao registar branitelja. Ja kad idem u Bosnu mene je strah da me možda netko ne prepozna, netko tko je možda u ratu izgubio nekoga od ruke HV-a", rekao je drugi.

Na upit kako komentiraju registar izdajnika, rekli su da u tome nema ništa loše i da bi se tu jasno trebali naznačiti svi "četnici koji su ratovali protiv Hrvatske".

"Nemam ja ništa protiv Srba, bilo je njih dosta koji su se borili zajedno s nama, ali bi trebalo jasno odvojiti i istaknuti one koji su nas napadali", dodao je jedan od njih.

Jedan nam je pak otkrio da su im, osim kako tvrde, uništenog digniteta Domovinskog rata, najveći problem i razdvojene mirovine.

"Ma tri plinske boce ne bi na otvorenom ništa napravile"

"Razdvojili su nam mirovine na dva dijela, jedan je mirovina zarađena od rada, a druga braniteljska. I sad kad mi umremo naše udovice dobivaju samo onaj mali dio mirovine stečene od rada", rekao je jedan od njih.

Drugi je dodao kako je strašno što su ih doveli do toga da im djecu bude strah upisati da su djeca branitelja.

"Moj sin je preskočio onaj dio je li dijete branitelja jer je znao ako upiše da je, da onda neće dobiti posao. Pa imamo niz branitelja koji su bez ikakvih braniteljskih primanja, a nemaju ni posao", kazao je jedan od njih.

Vjeruju kako će nova Vlada i novi ministar branitelja riješiti njihove probleme i kako kažu, ponovno im vratiti dignitet jer ih tvrde, građani krivo gledaju.

Na pitanje zašto su išli postavljati plinske boce, kazali su kako je to Milanović isprovocirao zbog ponašanja prema njima na Markovom trgu.

"Oni milicajci su nas napadali, a ne mi njih. Uostalom te plinske boce su bile prazne", rekao je jedan, dok je drugi dodao kako uostalom "tri plinske boce i ne mogu ništa napraviti jer su bile na otvorenom".

Pročitajte više