Savez RVI Hrvatske podržava Deklaraciju o antifašizmu

Savez ratnih vojnih invalida Hrvatske u potpunosti podržava predloženi tekst Deklaracije o antifašizmu, o kojoj je raspravljao Hrvatski sabor, i diže glas protiv obezvrjeđivanja svih žrtava za slobodu od fašizma i domaćih izdajica vlastitog naroda, ističe se u pismu Saveza upućenom danas predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu.

"Mi ratni vojni invalidi iz partizanskih redova kao i NOV-e, kojima su 1991. poništena većina boračkih i invalidskih prava iz invalidske zaštite od istog Sabora koji, nakon svih nepravdi što su nam se učinile, danas negira čak i ratne zasluge antifašizma, pokreta koji je cijelu Europu uspio osloboditi fašizma i svih njegovih pomagača u velikom broju država. Danas 8. travnja energično dižemo glasove protiv takvih stavova, jer je to u osnovi najobičnija haranga protiv svih onih koji su dali i bili spremni dati i svoje živote za slobodu", ističe se u pismu.

Ratni vojni invalidi drže kako se gledajući i slušajući jučerašnju raspravu i istupe pojedinih saborskih zastupnika o usvajanju Deklaracije o antifašizmu - antifašizmu našeg hrvatskog i drugih naroda koji svoj život provode s nama Hrvatima, moglo posumnjati u stvarnost tih zbivanja. "Pa, zar je moguće da naš Sabor i neki zastupnici mogu na taj način profanirati sve one žrtve koje smo svjesno dali za slobodu od fašizma i domaćih izdajica svojeg vlastitog naroda", pitaju u Savezu.

"U potpunosti podržavamo predloženi tekst Deklaracije, jer smo duboko uvjereni da je to mali oblik naše podrške proslavi 50. obljetnice velike savezničke pobjede nad fašizmom u kojoj je ne mali broj i naših ratnih zasluga", stoji u pismu Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Hrvatske predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu.

(Hina) pp/xdm yaz

Pročitajte više