Savjet HNB-a: inflacija i dalje niska

Ovogodišnja stopa inflacije mjerena potrošačkim cijenama u Hrvatskoj će biti oko 2,3 posto, a unatoč višim cijenama nafte i još nekim čimbenicima koji bi mogli utjecati na rast ukupne razine cijena, procjenjuje se da ni u sljedećoj godini stopa inflacije neće biti viša od 2,5 posto, rečeno je na današnjoj sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke.

Daljnjem održavanju makroekonomske stabilnosti, ocijenjeno je, najviše bi trebala pridonijeti stabilnost tečaja, sve jača konkurencija na tržištu, napose u trgovini i financijskom sektoru, te skroman rast plaća.

Savjet HNB-a razmotrio je danas najnovija gospodarska i novčana kretanja, kao i stanje u bankovnom sustavu u trećem ovogodišnjem tromjesečju, usvojio monetarnu projekciju i financijski plan HNB-a za sljedeću godinu.

Na današnjoj je sjednici Savjet HNB-a oduzeo odobrenje za rad Primus banci d.d. Zagreb zbog nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju. Ta je banka, kako se navodi, uz ostalo HNB-u dostavljala netočna financijska izvješća, a u poslovanju ostvaruje operativni gubitak od prosječno milijun kuna mjesečno. Slijedom zakonskih odredbi Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka imenovat će likvidatora Primus banke.

(Hina) ybn yds

Pročitajte više