Savjet za nacionalne manjine donio plan trošenja proračunskog novca za ovu godinu

Savjet za nacionalne manjine jednoglasno je danas prihvatio izvješće o trošenju proračunskog novca za nevladine udruge i ustanove nacionalnih manjina za 2003. te plan trošenja novca za ovu godinu. L

Iako je proračun za manjinske udruge i ustanove ove godine predvidio 22 milijuna kuna, dva milijuna više nego lani, više novca osjetit će tek malen dio udruga, poput Srpskoga narodnog vijeća (SNV).

Ta bi udruga trebala dobiti gotovo tri puta više novca nego lani, kad je sufinancirana sa 717.500 kuna. SNV će ove godine dobiti 1,9 milijuna proračunskih kuna.

Bez proračunskog novca ove će godine ostati Centar za informativnu podršku, a predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer objasnio je da je dio novca toj udruzi srpske nacionalne manjine uskraćen i prošle godine zbog sumnje u nenamjensko trošenje.

Tolnauer je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su oba dokumenta danas dobila jednoglasnu potporu Savjeta, jer je riječ o jedinstvenu načinu raspodjele novca namijenjena manjinskim projektima, o kojemu jedino u Hrvatskoj odlučuju same manjine.

U raspravi je upozoreno na nejasnoće u financiranju manjinskih vijeća u jedinicama lokalne samouprave, a potpredsjednik Savjeta Siniša Tatalović predložio je da vijeća, među ostalim, nadziru i trošenje proračunskog novca namijenjena manjinskim udrugama i ustanovama.

(Hina) xibob ymć

Pročitajte više