Savjet za nacionalne manjine i HNS osudili napade na Srbe

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

VLADIN Savjet za nacionalne manjine i HNS osudili su u petak nedavne napade na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina u kojima je ozlijeđeno pet osoba, među kojima je bilo i devetogodišnje dijete.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer u priopćenju je osudio "divljačke, neprihvatljive i nedopustive napade na pripadnike srpske nacionalne manjine 21. kolovoza u mjestima Uzdolje i Đevrske, zbog kojih je napada petero osoba hospitalizirano, među kojima i devetogodišnje dijete".

HNS: Ovo nisu samo napadi na Srbe nego na cjelokupnu politiku vlade

"Ovim napadom iz mržnje izgrednici nisu napali samo pojedince koji pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini, već cjelokupnu politiku vlade u izgrađivanju sustava zaštite manjinskih prava, čime je osiguran razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta nacionalnih manjina, a ujedno i njihova integracija u hrvatsko društvo", kaže se u priopćenju.

Savjet izražava zadovoljstvo brzim i energičnim osudama premijera Andreja Plenkovića i predsjednika sabora Gordana Jandrokovića koje svjedoče o odlučnoj političkoj volji za suzbijanje različitih oblika diskriminacije i porasta atmosfere nesnošljivosti, govora mržnje, netolerancije, nasilja i etnocentrizma.

HNS u priopćenju također osuđuje napade na vlasnike i goste ugostiteljskih objekata u mjestima Uzdolje i Đevrske, kao i napad uz uvrede na nacionalnoj osnovi koji se dogodio u okolici Rijeke.

"Apeliramo na hitno postupanje nadležnih tijela te očekujemo najstrože kazne za počinitelje. Potpuno je nedopustivo i žalosti da u 2019. godini i dalje postoje ljudi koji nasilje vide i potiču kao prihvatljivo ponašanje, a jednako je skandalozno da motiv napada bude mržnja na nacionalnoj osnovi", poručuje HNS.

"HNS kao liberalna stranka oštro osuđuje svaki oblik nasilja, svaki govor mržnje i obračun na nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi, koji uvijek imaju za cilj širenje netrpeljivosti i zastrašivanje, a društvo nepovratno vuku unatrag.

Želimo li kao zemlja ići naprijed, svi mi, građani Hrvatske, moramo reći 'dosta je' i preuzeti odgovornost za izgradnju otvorenog i tolerantnog društva u kojem se svi osjećaju sigurno i u kojem se ovakvi napadi neće događati. Jedino poštivanjem već stečenih prava, sloboda i civilizacijskih normi možemo napredovati kao društvo", ističe HNS.

Pročitajte više