Dva napada na Srbe kod Knina: "Mala djeca su se skrivala iza šanka"

Dva napada na Srbe kod Knina: "Mala djeca su se skrivala iza šanka"
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Feral News

POJAVLJUJU se novi detalji sinoćnjeg napada na Srbe nedaleko od Knina. 

Petnaestak maskiranih napadača prvo je upalo u jedan kafić u općini Biskupija. U njemu su gosti kafića gledali utakmicu play-offa Lige prvaka između Young Boysa i Crvene zvezde.

Nakon što su oko 20:30 upali u kafić, napadači su krenuli mlatiti ljude i uništavati inventar kafića. U napadu je ozlijeđeno petero ljudi, koji su završili u bolnici, a među njima je i jedno dijete. 

Prvo brutalno pretukli ljude u jednom kafiću pa napali drugi

Neslužbeno se doznaje da je vlasnik kafića dobio bocu u glavu, a njegova supruga ima posjekotinu na nozi.

Među hospitaliziranim osobama je i jedan tinejdžer, a kako doznajemo, ipak je ozlijeđeno i 9-godišnje dijete unatoč ranijim kontradiktornim informacijama o tome. 

Jedna od žrtava napada izjavila je, prema informacijama kojima raspolažemo, da je jedan od napadača tijekom napada imao mačetu.

Postoji sumnja kako su dio napadača kasnije napao i drugi kafić, u Đevrskama. 

U tom drugom napadu nije bilo ozlijeđenih, a prema riječima vlasnika tog kafića, radilo se o verbalnom napadu i uništavanju inventara kafića. Vlasnik kafića potvrdio je kako su ih napadači provocirali na nacionalnoj osnovi, komentirao je vlasnik kafića. Prema neslužbenim informacijama, gosti tog kafića nisu ni gledali utakmicu Crvene zvezde jer kafić uopće nema kanal na kojem bi se mogla gledati utakmica.

Policija je zbog svega uhitila više osoba. Ima indicija da napadači nisu s područja Knina i okolice, piše lokalni portal Feral news.

Tinejdžeru razbijena glava

U onom težem napadu, u općini Biskupija, prema riječima načelnika općine Biskupija Milana Đurđevića ozlijeđeno je čak 20 osoba, od čega je pet hospitalizirano. Kaže kako su gosti kafića bili uglavnom djeca, žene i mladići.

"Ono što zasad znam je da je u kafiću Petko ozlijeđeno više od 20 osoba, s tim da je njih petero završilo u bolnici, troje je otpušteno na kućno liječenje, a dvoje je zadržano na bolničkom liječenju. Najgore je prošao dječak od 16 godina koji ima osam šavova na glavi. Simptomatično je da su se napadi dogodili u slično vrijeme", rekao je Đurđević za portal Novosti.

U kafiću Petko ljudi su gledali utakmicu bez ikakve provokacije, u obiteljskoj atmosferi, tvrdi Đurđević i dodaje da ovaj događaj ozbiljno narušava položaj Srba na području Knina.

"Mala djeca su se sakrivala iza šanka"

"Pobacali su sav inventar na ljude, stolove, stolice, pitare, sve što su mogli dohvatiti u tom trenutku služilo je kao neka vrsta oružja", prepričava Đurđević. 

Na lice mjesta među prvima je stigla Ana Šimpraga, zamjenica šibensko-kninskog župana.

"Možete misliti kako to izgleda kad je policiji neugodno. Gazda lokala je ozlijeđen, po rukama i nogama ima posjekotine, dječaka su tukli po glavi i leđima, mala djeca su se sakrivala pod stolovima i iza šanka, neki su uspjeli pobjeći na drugi izlaz. Tukli su ih sa čim su dohvatili", govori Šimpraga za Novosti i dodaje da među napadnutima ima državljana Velike Britanije, Amerike i Francuske te da će njihove ambasade biti obaviještene o napadu.

Indexu se javio čitatelj iz Beograda koji je kazao kako su u kafiću napadnuti njegovi prijatelji. 

"To što se dogodilo u buffetu Petko je strašno, moji prijatelji su bili tamo. Policija vrši uviđaj. Jednom maloljetnom momku je razbijena glava. Ovo je velika sramota. To su žene i djeca, nisu neki huligani, samo su gledali utakmicu"; poručio je.

Policija uhitila više osoba

"Sinoć, 21. kolovoza oko 22.30 sati na području Knina, u mjestu Uzdolje, je nekoliko, za sada, nepoznatih osoba u tamošnjem ugostiteljskom objektu verbalno i tjelesno napali vlasnicu ugostiteljskog objekta i goste, pri čemu su oštetili i inventar objekta. Tom prilikom 5 osoba je lakše ozlijeđeno, među kojima i jedan maloljetnik.

Nakon toga oko 22.50 sati u mjestu Đevrske, je nekoliko, za sada, nepoznatih osoba verbalno, a potom i tjelesno napali vlasnika ugostiteljskog objekta i goste i oštetili inventar, kojom prilikom nitko nije ozlijeđen.

Sve okolnosti ovog događaja se utvrđuju, a policija intenzivno poduzima mjere i radnje u cilju otkrivanja osoba vezanih za ovaj događaj, koji je okvalificiran kao kazneno djelo nasilničkog ponašanja, nanošenje tjelesnih ozljeda i oštećenja tuđe stvari.

Tijekom dosadašnjeg postupanja nekoliko osoba, koje se dovode u vezu s ovim događajem, su privedene u prostorije policije na kriminalističko istraživanje", priopćila je policija.

Žestoke reakcije

O svemu se oglasio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Čuo sam za incident, koji osuđujem. Prema informacijama koje imam, nema životne ugroze, ali sramota je i ružno što se dogodilo", rekao je Kujundžić novinarima uoči vladine sjednice.

Žestoka reakcija stigla je od predsjednika Srpskog narodnog vijeća.

"Na žalost jučer se dogodio još jedan napad na Srbe. Ovo ljeto nakon smrti Radoja Petkovića na Viškovu, napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi i napada na sezonske radnike na Braču imamo još jedan zločin iz mržnje, gdje su napadači napali i pokušali ozlijediti više osoba motivirani isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih.

Napad maskiranih napadača u srijedu navečer u kafiću u Uzdolju, općina Biskupija na grupu gostiju među kojima je bilo žena i djece je divljački i kukavički čin. Ovo nije navijački obračun. Svaki pokušaj relativizacije ovog ružnog događaja znači pravdanje nasilja i stajanje na stranu napadača. Hoće li proizvodnja mržnje prestati?" napisao je Milošević na Facebooku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara