Savjetnik britanske vlade: GMO hrana spašava svijet od gladovanja širokih razmjera

SAVJETNIK britanske vlade sir John Beddington smatra kako genetski modificirana hrana može pomoći u sprječavanju budućih svjetskih kriza gladi.

Smatra kako nema jednostavnog rješenja za užasno velik problem prehranjivanja svjetskog stanovništva u budućnosti koji je povezan i s klimatskim promjenama, rastom populacije te smanjenja količine energije. "Ako postoji genetski modificirana hrana koji rješavaju probleme koje ne možemo riješiti na druge načine te se pokaže da su sigurni za ljudsko zdravlje i okoliš, tada je trebamo koristiti", kazao je Beddington na BBC-ju.

Malene farme u Africi moraju povećati proizvodnju

Beddington je govorio prije objavljivanja izvješća britanske vladine komisije u kojem se upozorava da treba poduzeti hitnu akciju kako bi se u budućnosti spriječila globalna glad širokih razmjera. U izvješću piše kako faktori kao što su porast broja stanovnika, klimatske promjene, nestašice vode i energije će izazvati žestoki pritisak na proizvodnju hrane. "Nemamo vremena za opuštanje i za riječi da je sve dobro. U 20 godina svjetska populacija će doći 'do neba', a potražnja za hranom, vodom i energijom će biti na tome putu", upozorava Beddington.

Kao rješenja za gladovanje svjetske populacije vidi i poboljšanje poljoprivredne tehnologije na malenim farmama u Africi. "Nema jednog rješenja, ovome moramo pristupiti s mnogo različitih frontova", rekao je Beddington. Njegove procjene govore da će do polovice ovog stoljeća, zbog povećanja populacije, svijetu biti potrebno 40 posto više hrane, 30 posto više vode i 50 posto više energije. Kaže da će se do toga vremena klimatske promjene već imati ozbiljni utjecaj na Zemlju.

Populacija Afrike će se udvostručiti u 20 godina

Tvrdi da će povećanje cijena hrane, ako se poljoprivredne tehnologije ne poboljšaju, najjače pogoditi najsiromašnije. "Populacija Afrike će se udvostručiti u 20 godina", kaže Beddington te dodaje da moramo razmišljati o problemima vode, poljoprivrede i energije. "Nema jednostavnog rješenja. GMO može biti odgovor na određene probleme", zaključio je Beddington.

Pročitajte više