SCG: Ovoga tjedna o promjenama u organima državne zajednice

PREGOVORI o promjenama na razini državne zajednice, uvjetovanim rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji, bit će završeni ovoga tjedna, najavio je u ponedjeljak potpredsjednik Skupštine Srbije i Crne Gore Milorad Drljević, a o konkretnim promjenama u Savjetu ministara još nema službenih izjava.

Beogradski mediji nagađaju da će mjesto predsjednika Skupštine Srbije i Crne Gore, umjesto Dragoljuba Mićunovića, koji je prošloga tjedna dao ostavku na dužnost, zauzeti dosadašnji šef zastupničkog kluba Demokratske stranke Srbije u parlamentu državne zajednice Zoran Šami.

Prema pisanju beogradskog "Glasa javnosti", na mjestu ministra obrane Borisa Tadića, predsjednika Demokratske stranke, trebao bi zamijeniti njegov dosadašnji zamjenik Vukašin Maraš. U tom bi slučaju, prema Ustavnoj povelji, ministarstvo vanjskih poslova trebalo pripasti Srbiji, a mediji nagađaju da bi dosadašnjeg šefa diplomacije Gorana Svilanovića trebao naslijediti čelnik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Za razliku od ostalih čelnika stranaka koje su ušle u manjinsku vladu Vojislava Koštunice - nije pripala niti jedna dužnost na republičkoj razini.

Zasad jedini koji je sasvim siguran da će novi šef diplomacije biti Vuk Drašković potpredsjednik je Srpskog pokreta obnove Vojislav Mihailović, koji je izričito podgoričkom listu "Dan" rekao da "Crna Gora može tražiti što hoće, ali će ministarstvo vanjskih poslova pripasti Srbiji, a ministar će biti Vuk Drašković".

Skupština Srbije i Crne Gore svoje je prvo zasjedanje nakon izbora u Srbiji u prosincu prošle godine održala prošloga tjedna, te je tad promijenjen sastav srpske delegacije u Skupštini. Izbor novog predsjednika najavljen je za novo zasjedanje koje će se održati najvjerojatnije ovoga tjedna, paralelno s pregovorima dviju država članica o skorašnjim podjelama vlasti na razini državne zajednice.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više