scg: regionalna konferencija o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj europi

Na regionalnoj konferenciji o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Europi, održanoj u petak u Beogradu, istaknuta je iznimna važnost olakšavanja slobodne trgovine u regiji i ukidanja necarinskih barijera radi privlačenja stranih ulaganja i razvoja vlastitog gospodarstva.

Zamjenik posebnog koordinatora Pakta za stabilnosti Michael Mozur rekao je tom prigodom da poticanje slobodne trgovine dovodi strane investicije te da zato zemlje regije moraju imati jasnu dugoročnu strategiju i stvoriti klimu za strane investicije, što podrazumjeva ubrzanje privatizacije i jačanje poslovnih kontakata.

Predsjednik Privredne komore Srbije Radoslav Veselinović pozvao je sve zemlje regije i članice Pakta za stabilnosti na početak primjene 28 potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Na skupu je, međutim, upozoreno da se gospodarstvenici svakodnevno suočavaju s raznim birokratskim preprekama što koči te procese. Rečeno je i da je za regionalnu suradnju i strana ulaganja bitno otklanjanje izvancarinskih barijera, olakšavanje carinskih propisa i liberalizacija trgovine.

Organizatori skupa su Ministarstvo Srbije i Crne Gore za međunarodne ekonomske odnose, Privredna komora Srbije, Udruga balkanskih gospodarskih komora, Njemačka organizacija za tehničku suradnju, Udruga njemačkih gospodarskih komora i Pakt za stabilnost Jugoistočne Europe, čiji su predstavnici i sudionici konferencije.

(Hina) xtman ybr

Pročitajte više