SCG: Zbog nedolaska svjedoka nastavak suđenja u utorak

Zbog nedolaska dvojice pozvanih svjedoka, u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak nije nastavljeno suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari, već će ono biti nastavljeno u utorak.

Jedan od pozvanih svjedoka nalazi se na liječničkim pretragama te će svjedočiti u petak, dok je drugi otputovao u inozemstvo prije nego što je dobio sudski poziv za svjedočenje, rečeno je Hini u Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine. Suđenje se u utorak nastavlja saslušavanjem svjedoka pozvanim za taj dan.

Optužnica za ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice tereti bivšeg zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara i njegova zamjenika, Miroljuba Vujovića i Stanka Vujanovića, te pripadnike nekadašnje TO Jovicu Perića, Ivana Atanasijevića, Predraga Madžarca i Milana Vojnovića. Prvotno optuženoj šestorci pridruženi su i pripadnici paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je u Šidu formirala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Optuženi su zapovjednik te postrojbe Milan Lančužanin, te pripadnici Marko Ljuboja, Vujo Zlatar, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Đorde Šošić, Miroslav Đanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba, supruga drugooptuženog Vujanovića i Predrag Dragović, dok je protiv 17. optuženog Milana Bulića, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, postupak nedavno razdvojen.

Svi optuženi su u svojim obranama tvrdili da nisu krivi za zločin za koji su optuženi.

Prošloga tjedna Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu i protiv Saše Radaka, koji je uhićen 20. ožujka ove godine u Budvi, te predložilo sudskom vijeću da tu optužnicu pripoji postupku koji se već vodi protiv 17 optuženih za taj zločin. O tome će sudsko vijeće, kojem predsjeda sudac Vesko Krstajić, odlučiti u nastavku suđenja u utorak.

Sudsko vijeće bi se u utorak također trebalo izjasniti o zahtjevu za izuzećem specijalnog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića i njegovog zamjenika Dušana Kneževića, koje su zatražila dvojica branitelja optuženih, tvrdeći da su tijekom sudskog postupka, koji je započeo u ožujku prošle godine, zanemarivali dokaze koji idu u korist pojedinih optuženih te pristrano nastojali da se optuženi osude po svaku cijenu.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više