Scheffer ohrabrio i podržao Hrvatsku na euroatlantskom putu

DOŠAO sam u Zagreb kako bih podržao i ohrabrio Hrvatsku u njezinoj razumljivoj ambiciji da postane članicom NATO-a i Europske unije, izjavio je u srijedu glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Ovo je politički vrlo važno vrijeme za Hrvatsku i stoga je treba podržati i ohrabriti u nastojanjima da postane članica Europske unije i NATO-a, rekao je Scheffer.

"NATO nije samo vojni, nego i politički savez i zauzima se za ista načela i vrijednosti kao i Europska unija. Stoga je vrlo važno da se hrvatskim ambicijama pruži potpora i da NATO pomogne na tom putu", naglasio je glavni tajnik Saveza.

Scheffer je dodao da u tim nastojanjima treba nastaviti s vojnom reformom i punom suradnjom s Haškim tribunalom.

"Pročitao sam izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i uvjeren sam u tu suradnju", dodao je Scheffer.

Također je izrazio uvjerenost da će u završnoj deklaraciji lipanjskog summita NATO-a u Istanbulu biti mjesta za potporu Hrvatskoj u njezinoj težnji da postane članicom Saveza.

Premijer Sanader je rekao da je sa Schefferom, osim o hrvatskim ambicijama da što prije uđe u NATO nakon ispunjenja svih uvjeta, razgovarao i o stanju u regiji i sigurnosti u svijetu.

"Hrvatska Vlada i javnost NATO doživljavaju kao savez koji dijeli zajedničke vrijednosti - slobodu, demokraciju, vladavinu prava, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, a ulazak u NATO znači obranu tih vrijednosti", rekao je hrvatski premijer.

Sanader je naglasio da dio hrvatske javnosti možda i nije dovoljno upoznat sa svime onime što znači i što donosi NATO.

"Stoga je i ovaj posjet glavnog tajnika iznimno važan kako bi i oni koji nemaju pune informacije o Savezu na temelju njegova govora u Saboru i druge aktivnosti dobili potpuniju sliku", rekao je Sanader.

Vlada je s tom namjerom i ovaj tjedan proglasila tjednom NATO-a, dodao je.

Scheffer se ranije u srijedu sastao s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, a popodne će se obratiti zastupnicima Hrvatskoga sabora.


Pročitajte više