Scheffer traži da se NATO pripremi za Bliski istok

NATO bi se morao pripremiti za preuzimanje uloge u pružanju potpore bilo kakvom budućem sporazumu kojim bi napokon završio izraelskopalestinski sukob, rekao je glavni tajnik NATOa Jaap de Hoop Scheffer u subotu na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

"Ne bismo smjeli izbjegavati razmatranje moguće uloge NATO-a u pružanju potpore bliskoistočnom mirovnom procesu", rekao je de Hoop Scheffer na konferenciji o obrani i sigurnosti koja se održava u Muenchenu.

"Dobije li NATO poziv, savez se mora pripremiti na pozitivan odgovor i potpuno sudjelovanje", dodao je.

Uvjet nazočnosti NATO-a bit će postizanje mirovnog sporazuma i pristanak obiju strana na uključivanje Saveza te, a možda će, dodao je, biti potreban i UN-ov mandat.

Njemački ministar obrane Peter Struck rekao je istom prigodom da će Njemačka biti spremna sudjelovati u takvoj misiji.

"Prema mirovnom sporazumu, NATO mora uzeti u obzir svoje posebne obveze, a Njemačka je spremna preuzeti svoje obveze u okviru NATO-a", rekao je Struck.

De Hoop Scheffer rekao je da NATO ima što ponuditi jer je riječ o jedinome svjetskom tijelu koje i vojno i politički povezuje Europu i SAD. U svim misijama moći će sudjelovati i zemlje koje nisu članice NATO-a, dodao je.

Već se dugo spekulira o tome može li NATO preuzeti bilo kakvu ulogu ostvarivanju bliskoistočnog sporazuma, a to se pitanje ponovno pojavilo kad su palestinski predsjednik Mahmud Abas i izraelski premijer Ariel Sharon u utorak objavili primirje.

(Hina) xdgk ydj

Pročitajte više