SCHROEDER I BERLUSCONI O UN-U, IMIGRACIJI I IRAKU

Reforma Vijeća sigurnosti UNa, problem ilegalnih imigracija i Irak bili su među temama bilateralnog summita u srijedu u Rimu između njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Ovotjedna kontroverza oko nominacije Rocca Buttiglionea, ultrakonzervativnog katolika, za talijanskog povjerenika u novom sastavu Europske komisije vjerojatno je također bila dotaknuta tijekom jednodnevnih razgovora, javljaju agencije.

Italija i Njemačka, tradicionalno snažne saveznice unutar EU-a, ne slažu se oko prijedloga za reformu Vijeća sigurnosti. Italija se protivi njemačkom zahtjevu za stalnim mjestom u Vijeću i predlaže uspostavu rotirajućeg europskog mjesta.

Sadašnje Vijeće sigurnosti ima pet stalnih članica s pravom veta: Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju i SAD.

Kad su u pitanju ilegalne imigracije, očekuje se da će ministri unutarnjih poslova dviju zemalja, Talijan Giuseppe Pisanu i Nijemac Otto Schily nastaviti raditi na planovima za uspostavu prihvatnih centara u Africi za imigrante koji žele doći u EU. Taj plan, koji je napravila Njemačka s ciljem da zaustavi ulazak tisuća ilegalnih imigranata u Europu, naišao je na mlak prijem kod drugih zemalja - posebice Francuske i Španjolske.

Italija, koja ima veliki problem s imigrantima, snažno podržava taj plan. Međutim, talijansko ministarstvo unutarnjih poslova također želi da se tim problemom pozabave sve zemlje članice EU-a, bez obzira na to jesu li sada njime pogođene, jer, kako je rekao, "prije ili kasnije ilegalni imigranti će doći i u njihove zemlje".

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više