Schroeder nakon BiH ide u službeni posjet Turskoj

Njemački kancelar Gerhard Schroeder doputovat će u utorak navečer, kako se očekuje, u kratki službeni posjet Turskoj.

Visoki njemački gost sastat će se u srijedu ujutro s turskim predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom, a imat će i odvojene razgovore sa svojim domaćinom, premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

U središtu pozornosti njemačko-turskog dijaloga na vrhu nalazit će se pripreme za početak razgovora o priključenju Turske EU. Na prošlogodišnjem summitu europske dvadesetpetorice dogovoreno je da ti razgovori započnu 3. listopada.

Schreoderov najavljeni posjet prati veliki publicitet u turskim medijima. U intervju kojega je dao ovdašnjoj neovisnoj postaji NTV, njemački kancelar je pozvao Tursku i EU da izbjegavaju iznošenje međusobnih zamjerki. "Nužno je da se svi držimo zadatih okvira", rekao je.

Turski premijer Erdogan je, nešto ranije, kritizirao neke zahtjeve EU oko uspostave kurdskih prava.

Schroeder je, u drugom intervjuu, danom uglednom istanbulskom listu Milliyet, istaknuo da se pred Tursku neće postavljati bilo kakvi novi uvjeti i zahtjevi. Dodao je, međutim, kako turska vlada mora na vrijeme okončati započete reforme. "To se", kazao je, "naročito odnosi na temeljne slobode, ljudska i manjinska prava".

(Hina) xsk ybr

Pročitajte više