SCHROEDER: NE ŽELIMO DOMINIRATI U EUROPI

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u srijedu u Berlinu da Njemačka, Velika Britanija i Francuska "ne žele dominiratii, naročito ne u Europi". L

Na konferenciji za novinare nakon trojnog njemačko-francusko-britanskog summita Schroeder je naglasio da su na sastanku on, francuski predsjednik Jacques Chirac i britanski premijer Tony Blair "dali važan poticaj u vanjskoj i sigurnosnoj politici" i da su razgovori u Berlinu "razgovori koji se odnose na sve zemlje Europe".

Nekoliko europskih zemalja je kritiziralo taj tripartitni sastanak. Šef talijanske vlade Silvio Berlusconi je summit nazvao "zbrkom", ocijenivši da njegovo mišljenje dijele gotovo sve ostale europske države".

"Ne razumijem što se može predbaciti ovakvom sastanku", rekao je francuski predsjednik Jacques Chirac.

"Želimo govoriti o općim problemima koji se tiču cijele Europe", dodao je Chirac rekavši da će prijedlozi triju zemalja biti podastrijeti irskom predsjedništvu i Europskoj komisiji.

"Ako uspijemo postići dobre dogovore, to je dobro za naše zemlje, to je dobro za Europu i ne mislim da se trebamo ispričavati u bilo kojem obliku", rekao je britanski premijer Tony Blair.

(Hina) xtm ysv

Pročitajte više