SCHROEDER: NJEMAČKA JE NA PUTU PREMA OPORAVKU

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u četvrtak u parlamentu da je gospodarstvo sada na putu oporavka, a Nijemci shvaćaju da su reforme nužne za poboljšanje položaja zemlje.

Otvarajući raspravu u parlamentu o ciljevima politike njegove vlade socijaldemokrata i Zelenih, Schroeder je rekao da je gospodarska stagnacija prevladana i da je zabilježen gospodarski rast prvi put u tri godine.

"Njemačka je puno bolje sada nego prije 12 mjeseci", ustvrdio je njemački kancelar. Reforme će se nastaviti s ciljem "vođenja Njemačke prema novoj snazi".

Osvrnuvši se na prošlu godinu - Schroeder je objavio svoj katalog reformi nazvan "Agenda 2010" 14. ožujka 2003. - berlinski je čelnik rekao da je njegova zemlja na pravom putu.

"Mi Nijemci smo spremni i sposobni reformirati našu zemlju i prevladati egoizam", rekao je Schroeder u parlamentu. Njemačka ponovo mora postati pokretačka sila europske integracije i postati "samouvjerena ali ne i arogantna članica obitelji zemalja".

Njegovim je govorom otvorena jednodnevna rasprava o planovima reformi i onome što je dosad napravljeno u vrijeme dok ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je potpora vladajućoj koaliciji niska zbog nezadovoljstva gospodarstvom, nezaposlenošću i reformama.

(Hina) xkga ybr

Pročitajte više