SCHROEDER OTVORIO KONFERENCIJU O AFGANISTANU

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u srijedu je otvorio donatorsku konferenciju za Afganistan koja bi trebala osigurati 28 milijardi dolara pomoći pozivom na dugoročnu međunarodnu vojnu nazočnost i ulogu u obnovi Afganistana.

"Sigurnosno stanje se poboljšalo, ali nije onakvo kakvo bi trebalo biti u svim dijelovima zemlje", rekao je Schroeder, otvarajući dvodnevnu konferenciju u Berlinu kojoj supredsjedaju Njemačka, Afganistan, Japan i Ujedinjeni narodi.

"Naša vojna nazočnost je povezana s dugoročnim konceptom obnove", rekao je kancelar.

Očekuje se da će afganistanski predsjednik Hamid Karzai na konferenciji ponoviti poziv na prikupljanje 27,5 milijardi dolara za pomoć obnovi zemlje tijekom sljedećih sedam godina, kao što je to navedeno u izvješću koje je pripremila njegova vlada, Svjetska banka, Azijska banka za razvoj i UN.

No vjeruje se da će sudionici sastanka - visoki dužnosnici više od 50 zemalja svijeta, među kojima 30 ministara vanjskih poslova predvođeni američkim državnim tajnikom Colinom Powellom - afganistanskom predsjedniku ponuditi manji iznos od onog koji traži, a jedna od procjena govori o 9 milijardi dolara tijekom iduće tri godine.

Predstavnica japanske vlade Sadako Ogata rekla je da će Japan deblokirati "400 milijuna dolara u iduće dvije godine", čime će se ukupni doprinos te zemlje obnovi Afganistana popeti na više od milijardu dolara od rujna 2001.

Schroeder je uime Njemačke obećao 320 milijuna eura u razdoblju od 4 godine.

Na konferenciji će se govoriti i o borbi protiv protuzakonite proizvodnje droge - koja predstavlja polovicu ukupnog BDP-a Afganistana.

(Hina) xdam ysd

Pročitajte više