Schroeder se nada sastanku s Georgeom W. Bushem u veljači

NAKON što je neslaganje oko američke akcije u Iraku nategnulo odnose dviju zemalja, njemački kancelar Gerhard Schroeder očekuje da će se idući mjesec sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem, objavio je u ponedjeljak jedan njemački dužnosnik.

Schroederov je glasnogovornik rekao da će njemački kancelar u SAD-u boraviti 26. i 27. veljače i u gradu Jacksonu u državi Mississippi otvorit će izložbu barokne umjetnosti iz istočnonjemačkoga grada Dresdena. Na otvorenje je pozvan i američki predsjednik Bush.

"Može se pretpostaviti da će se sastati. Američki predsjednik mora odlučiti hoće li to biti u Jacksonu ili u Washingtonu", rekao je glasnogovornik.

Schroederovo žestoko protivljenje američkom ratu u Iraku znatno je poremetilo odnose službenoga Berlina i Washingtona. Njemačka se otada trudi popraviti ih jer joj je Amerika nakon Francuske najveći trgovački partner.

Njemačka je prošli mjesec pristala ponuditi znatno smanjenje iračkoga duga iako je Washington razljutio protivnike irčakoga rata najavom da im neće dopustiti natjecanje u unosnim poslovima obnove Iraka.

Schroeder se u studenome u Washingtonu sastao s vodećim američkim poslovnim ljudima. S Bushem se zadnji put sastao tijekom rujanske opće skupštine Ujedinjenih naroda, ali u Bijeloj kući nije bio već dvije godine.

Pročitajte više