Schwarzenegger prisegnuo za guvernera Kalifornije

BIVŠI bodybuilder i slavni glumac akcijskih filmova Arnold Schwarzenegger prisegnuo je u ponedjeljak za guvernera Kalifornije, preuzimajući svoju do sada najtežu ulogu da izvuče iz krize američku Zlatnu državu.

Unatoč najavama skromne svečanosti primjerene državi u financijskoj krizi, Schwarzeneggerovoj inauguraciji u Sacramentu nazočilo je oko 7.500 gostiju, među kojima su bili i Hollywoodske zvijezde i strani uzvanici.

"Kažem svima koji su danas ovdje i svim građanima Kalifornije, neću zaboraviti prisegu i neću zaboraviti vas", rekao je Schwarzenegger okupljenima na svečanosti koju je pratilo 650 novinara iz SAD-a i 15 zemalja svijeta.

Schwarzeneggera odmah nakon svečanosti, međutim, čeka težak posao izvlačenja Kalifornije iz teške ekonomske krize uključujući mogući proračunski manjak od 20 milijardi dolara u naredne dvije godine.

On je obećao da će odmah ukinuti krajnje nepopularno povećanje od 300 posto poreza na automobil koje je njegov prethodnik, opozvani guverner Gray Davis, uveo da bi prikupio dodatnih 4 milijarde dolara.

Schwarzenegger, 56, rodom iz Austrije, a Amerikanc tek od prije dvadesetak godina, postavši guverner Kalifornije nakon slavne karijere body buildera i glumca pokazao je puno značenje Američkog sna.

Sam republikanac, Schwarzenegger je u svoju vladu imenovao republikance, demokrate i neovisne nastojeći izbjeći ogorčene stranačke borbe i prikupiti sve snage za oporavak Kalifornije.

U svojem govoru on je naveo riječi predsjednika, demokrata, Johna F. Kennedyja, ubijenog ujaka svoje žene Marie Shriver, nazvavši sebe "idealistom bez iluzija", ali se prisjetio i bivšeg predsjednika, republikanca, Ronalda Reagana.

Obitelj Kennedy, unatoč činjenici da je republikanac, podržala je Schwarzeneggera na njegovom putu do mjesta 38 guvernera Kalifornije.

Najvažnija i najteža zadaća novoga guvernera bit će zatvaranje proračunske rupe. Najave su da bi se on u tom poslu mogao odlučiti na izdavanje državnih obveznica u visini od 15 milijardi dolara i pritezanje remena kalifornijske države blagostanja čije oslabljeno gospodarstvo više ne može izdržati pretjeranu potrošnju.



(Hina) sl sv

Pročitajte više