Schwarz-Schilling: Političari u BiH uoči izbora ponovo igraju na etničku kartu

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling upozorio je u četvrtak, mjesec dana uoči provedbe općih izbora u toj zemlji, kako predizborno razdoblje ne smije biti izgovorom za neodgovorno ponašanje političara.

Na konferenciji za novinstvo, održanoj u Sarajevu, Schwarz-Schilling je podsjetio kako za proteklih 100 dana Parlament BiH nije donio niti jedan od važnih zakona koji već mjesecima čekaju usvajanje.

Među njima su zakoni o visokom obrazovanju, plaćama, obveznim odnosima, bankarskom nadzoru i farmaciji te još neki, a njihovo usvajanje spriječile su stranke koje čine vladajuće koalicije, svaka iz svog posebnog razloga.

"Neke su za to odgovorne više, a neke manje, no ipak su odgovorne", kazao je Visoki predstavnik.

Schwarz-Schilling je zaključio kako nije ni malo slučajno što se sve to zbiva u razdoblju prije izbora te kako to dokazuje da političke stranke u BiH ponovo igraju na etničke karte zanemarujući pritom stvarne interese običnih ljudi.

Stoga je pozvao glasače da o ovakvom ponašanju izabranih političara povedu računa kada za mjesec dana izađu na birališta.

Nastavak takvog ponašanja, upozorio je Visoki predstavnik, imat će ozbiljne posljedice po BiH uključujući tu i mogućnost da međunarodna zajednica odustane od ranije najavljenog gašenja Ureda Visokog predstavnika (OHR).

"Naša zabrinutost (za stanje u BiH) danas nije ništa manja nego što je bila", kazao je njemački političar.

Prema ranijim najavama, ukidanje OHR-a trebalo bi uslijediti do kraja lipnja 2007. godine no Schwarz-Schilling je podsjetio kako će konačna odluka o tome biti donesena tijekom veljače naredne godine, kada se ponovo procijeni stanje u zemlji odnosno spremnost novoizabranih vlasti da provedu reforme na kojima inzistira Europska unija.

Prvi i najozbiljniji izazov vlasti koja bude imenovana na temelju rezultata izbora od 1. listopada bit će reforma policije, o čemu ovisi i potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što se očekivalo do kraja ove godine.

Reformu je zakočila srpska strana odbijajući prihvatiti uspostavu policijskih regija koje bi prelazile entitetske granice.

Komentirahuzći učestalo inzistiranje političara iz Republike Srpske na mogućem referendumu o neovisnosti tog entiteta, Schwarz-Schilling je kazao kako je to "iluzija", jer takvo što međunarodna zajednica nikada neće dopustiti.

Istaknuo je, međutim, kako BiH podjednako štete i priče o ukidanju entiteta, jer se time odvraća pozornost s pravih izazova provedbe Daytonskog sporazuma.

Pročitajte više