SCHWIMMER I PRODI IZRAZILI POTPORU SRBIJI I CRNOJ GORI

Glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer i predsjednik Europske komisije Romano Prodi pružili su u subotu, nakon pokopa ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, uvjeravanja državnom vrhu Srbije i Crne Gore da ih Europa neće zaboraviti. L

Schwimmer je izjavio da ubojstvo Đinđića neće biti prepreka za skori prijem Srbije i Crne Gore u Vijeće Europe, ističući da je "Zoran Đinđić bio posvećen demokratskim reformama i uključivanju zemlje u europske strukture i zacrtao je put kojim svi moramo nastaviti".

Savjet ministara Srbije i Crne Gore, koji bi trebao biti osnovan idućeg tjedna, kazao je Schwimmer, treba ispuniti sve obveze koje su vlasti u Beogradu već preuzele na sebe, što podrazumijeva i "jasne signale da Beograd surađuje i Međunarodnim kaznenim sudom".

Romano Prodi je kazao da će EU pomoći Srbiji i Crnoj Gori politički, organizacijski i financijski da prebrodi teške trenutke nakon ubojstva Đinđića.

"Ja shvaćam da moramo biti vrlo brzi u odgovoru na vaše trenutne potrebe, u smislu političke solidarnosti, pomoći vam da se organizirate, ali i uputiti financijsku pomoć u ovom teškom trenutku", kazao je Prodi.

Na sastanku s Schwimmerom i Prodijem bili su predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, ministar vanjskih poslova Goran Svilanović i dosadašnji savezni ministar policije i potpredsjednik Demokratske stranke Zoran Živković.

(Hina) tta rb

Pročitajte više