SDP će definirati izborne liste za dva tjedna

GLAVNI odbor SDP-a prihvatio je danas uvjete za kandidature na parlamentarnim izborima, a stranačke izborne liste bit će definirane za dva tjedna.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan bit će, kao i na dosadašnjim izborima, šef izbornog centra SDP-a.

Programski će dio kampanje uz Račana voditi njegovi najbliži stranački suradnici: Željka Antunović, Mato Arlović, Tonino Picula, Gordana Sobol i Josip Leko.

Operativni dio kampanje vodit će tajnik stranke Igor Dragovan sa suradnicima Karolinom Leaković i Borisom Špremom.

Predsjednik stranke Ivica Račan objavio je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a, i uvjete koje će kandidati njegove stranke morati ispuniti da bi se našli na izbornim listama.

Istaknuo je da će morati dobro predstaviti stajališta SDP-a u Hrvatskome saboru i u javnosti, biti stručni za pojedina društvena područja, a birat će se oni kandidati koji svojim ponašanjem ne kompromitiraju SDP.

Među ostalim, vodit će se računa i o tome da predstavnici izvršne vlasti, gradonačelnici i načelnici ne mogu biti na stranačkim listama za Hrvatski sabor.

Predsjednik SDP-a je istaknuo da će stranka u tom biti restriktivna.

Na pitanje odnosi li se to i na zagrebačkoga dogradonačelnika, SDP-ovca Milana Bandića, Račan je odgovorio da bi se Bandić, s obzirom na to da se radi o tako velikom gradu, trebao riješiti mjesta dogradonačelnika ako se želi naći na stranačkoj izbornoj listi za Hrvatski sabor.

Osim tih uvjeta, SDP će na kandidacijskim listama imati 40 posto žena, 20 posto mladih i 30 posto nestranačkih kandidata.

"Na sjednici Glavnog odbora imali smo o tome dobru raspravu, neki od ovih kriterija nisu laki, ali tvrdo sam ih branio", izjavio je Račan.

Komentirao je i rezultate istraživanja Međunarodnoga republikanskog instituta (IRI) prema kojima oporbene stranke vode u odnosu prema strankama vladajuće koalicije. Račan je istaknuo da nije impresioniran istraživanjima javnog mnijenja i kada nisu baš pozitivna.

Pročitajte više