SDP i HSS sklopili izborni sporazum za Zagrebačku županiju

PREDSJEDNICI županijskih organizacija HSS-a i SDP-a Božidar Pankretić i Palma Klun Posavec potpisali su danas međustranački sporazum o zajedničkom nastupu SDP-a i HSS-a na izborima za regionalnu i lokalnu samoupravu u Zagrebačkoj županiji, a potpisivanju su nazočili i predsjednici stranaka Zlatko Tomčić i Ivica Račan.

Odnos na listi je jedan prema jedan, prvo mjesto pripada HSS-u, drugo SDP-u. Prvi na listi je dosadašnji župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (HSS), a ovaj tjedan stranke će utvrditi kompletne liste, rekao je Pankretić. Dodao je kako vjeruje da sporazum jamči pobjedničku koaliciju.

Palma Klun Posavec je rekla da su SDP i HSS u protekle četri godine vlast u Zagrebačkoj županiji obnašali bez afera, odgovorno i kvalitetno te da su poglavito pokazatelji gospodarskog razvoja razlog da traže i drugi mandat.

Upitani postoje li stranke s kojima neće koalirati, Tomčić je odgovorio da je HSS već donio odluku da nije moguća koalicija s HDZ-om (jedino možda u desetak malih općina gdje suradnja već postoji), a Račan je odgovorio da s HDZ-om i HSP-om nema koalicije, ali ako od lokalnog stranačkog vodstva bude argumentiranih zahtjeva, Glavni odbor SDP-a će to razmotriti kao izuzetak.

Izrazio je nadu da će osvojiti vlast u većini lokalnih jednica u kojima zajedno nastupaju, te da pobjedu očekuju u Zagrebačkoj županiji i u Gradu Zagrebu. Tomčić je rekao kako očekuje pomak na bolje u odnosu na dosadašnje pozicije dviju stranaka.

SDP i HSS imaju obvezu pokazati da je moguće imati uspješnu vlast i kada u njoj sudjeluju oni koji ne misle o svim stvarima jednako, a "važno je ne ponoviti pogreške iz prvog braka", rekao je Račan.

Tomčić je rekao da im je u planu bilo da na lokalne izbore iziđu zajedno u svim županijama, ali, dodao je, po svemu sudeći nećemo zajedno izaći u Istarskoj, a upitna je i Požeška županija.

Pročitajte više