SDP predstavio mjere za rast plaća

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov prijedlog za rast plaća i stvaranje kvalitetnijih radnih mjesta danas su u Puli predstavili saborska zastupnica Sanja Radolović i član Glavnog odbora SDP-a Danijel Ferić rekavši da je ključni cilj programa povećanje kupovne moći prosječnih plaća i veći standard.

Radolović je ustvrdila da se premijer Andrej Plenković "hvali povećanjem plaća za 16 eura kroz porezne reforme'', a banke neoporezivo iznose izvan Hrvatske 400 milijuna eura dobiti. "To je primjer kako nećemo raditi. Kroz porezne reforme potrebno je poticati investicije u inovacije i razvoj te u gospodarstvo, što dovodi do otvaranja kvalitetnijih radnih mjesta s većim plaćama", dodala je.

Žele povećati kupovnu moć i životni standard

Kaže kako je "Hrvatska poznata po tome da su investicije u istraživanje u razvoj pri samom dnu". "To treba promijeniti. Investicije koje otvaraju stabilna i solidno plaćena radna mjesta u ekonomski ispražnjenim regijama najbolja su demografska mjera za revitalizaciju Hrvatske i to ćemo poticati", naglasila je Radolović.

Član SDP-ovog Glavnog odbora Danijel Ferić istaknuo je da je ključni cilj SDP-ovog ekonomskog programa povećanje kupovne moći prosječnih plaća i životnog standarda te smanjenje nejednakosti kroz zaokret gospodarske politike. Smatra da su porezne izmjene u posljednjih sedam godina povećavale plaće manjeg broja ljudi s najvećim plaćama.

Ekonomsko zaostajanje i rast marži rezultirali su manjom kupovnom moći građana u usporedbi s drugim tranzicijskim zemljama. Istovremeno je u posljednjih 7-8 godina, a posebno u vrijeme visoke inflacije, došlo do snažnog poremećaja u raspodjeli novostvorene dobiti na način da su država i poduzetnici profitirali, a radnici i umirovljenici su opet ispali gubitnici, poručio je Ferić. 

Ne odbacuju porez na ekstraprofit

Stoga, dodaje, država ne smije bježati od svoje uloge i instrumenata koji su joj na raspolaganju. Napominje da fokus treba biti na jačanju gospodarstva, ali primarno onih grana koje stvaraju kvalitetna radna mjesta, kroz set kratkoročnih mjera koje se, kaže Ferić, "mogu provesti u kratkom roku nakon izbora, i dugoročnih, koje će zahtijevati više vremena i ulaganja".

"Upravo zato, fokus SDP-a bit će na reformi sustava poreza na dobit, tako što će biti niži porezi za one poduzetnike koji isplaćuju veće plaće, doći će uređenje sustava plaća u javnom sektoru, jer vidljivo je da radi loših uvjeta kvalitetni kadrovi svakodnevno napuštaju javni sektor poput zdravstva i obrazovanja, gdje kadrove nije moguće tek tako zamijeniti, te slijedi jačanje ovlasti regulatornih agencija", zaključio je Ferić. 

Kaže da neće bježati i od poluge poput poreza na ekstraprofit za one koji koriste ''lov u mutnom'' da si ga osiguraju urušavanjem kvalitete života u državi.

Pročitajte više