SDP-ov Jelušić: Nemojmo se zavaravati da je nama dobro jer nije

SABOR je jučer cijeli dan raspravljao o proračunu za 2020. Bilo je burno, padale su uvrede, optužbe, pa i izbacivanje iz sabornice. O istoj temi razgovaralo se sinoć i u emisiji "Otvoreno" HRT-a.

Proračun je branila HDZ-ovka i predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić.

"Proračun je u prvom redu razvojan, socijalno osjetljiv, pokazuje da se vodi računa o građanima i o privredi, o umirovljenicima, o svim potrebitima, vodi se računa o demografiji, o mladima i o svemu što je potrebno za kvalitetno funkcioniranje države", rekla je.

Hrvatska zaostaje

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić ne slaže se s tim i naglašava da mi zapravo zaostajemo. Ne želi, kaže, uspoređivati Hrvatsku s razvijenim zemljama zapadne Europe, ali kada se usporedimo s tranzicijskim zemljama, koje su izuzev Slovenije nekad bile daleko iza nas, vidjet ćemo koliko zaostajemo.

"Prošle godine te su zemlje, Slovačka, Mađarska, Poljska, imale stope rasta BDP-a iznad 3 posto, mi 2,6 posto. S takvom stopom rasta mi ćemo zaostajati i razlika između nas i njih će biti sve veća."

Što se tiče plaća profesora, Jelušić smatra da su uzroci problema ego i odnos u koaliciji:

"Da je HDZ-ov ministar dogovorio povećanje koeficijenata, to bi prošlo jer novac za to ima. Premijer je sada dao puno više novaca, ali nije to odmah napravio jer je to tražio HNS-ov ministar. I zbog odnosa u koaliciji trpe danas profesori, učenici, roditelji, pa zar nam to treba?"

Božica Makar, saborska zastupnica HNS-a, tvrdi da je HNS-u obrazovanje jako bitno. 

"Bitne su i plaće učitelja. Velika je stvar što su pregovori uopće počeli. Ono što je dogovoreno je da će se učiteljima plaće povećati za 8 posto, ali premijer je dao i garanciju da se ide u korekciju koeficijenata. Vjerujemo premijeru, vjerujemo da će se to dogoditi jer učitelji trebaju dobiti na značaju, oni su ti koji nose reformu i zavređuju poštovanje", kazala je.

Novac za podobne

Nikola Grmoja, saborski zastupnik i politički tajnik Mosta nezavisnih lista, tvrdi da novac dobivaju oni podobni, a veliki novac potroše na političku trgovinu s Milanom Bandićem. 

Gosti su se osvrnuli i na jučerašnju atmosferu u saboru.

Grmoja smatra da je premijer došao previše nervozan zbog unutarstranačkih problema u HDZ-u i počeo je s uvredama na koje čak i nisu, kaže, oštro reagirali.

"Kada nemate ozbiljne rezultate i argumente, onda krenete napadački kao što je premijer jutros krenuo. Ljudima se treba govoriti istina pa neka sami ocijene. Rekao sam da su naše stope rasta nezadovoljavajuće, ne zanima me što premijer ima dobar ugled u Europi", kazao je Jelušić i poručio:

"Nemojmo se zavaravati da je nama dobro jer nije!"

"Ovaj proračun donosi povećanje plaća javnom sektoru, ali što je s realnim sektorom? Što je sa zaposlenima u graditeljstvu, turizmu, trgovini, industriji? Vlada bi trebala poduzimati mjere koje će pogodovati većini, ova vlada pogoduje manjini i to onoj koja je bogatija", ocijenio je Jelušić.

Pročitajte više