SDP-ovci napustili sabornicu zbog vrijeđanja Tita

ODLAZAK SDP-ovih zastupnika iz Velike vijećnice, stanka, te niz replika, rezultat su današnje saborske rasprave o Vladinu prijedlogu da se u Kazneni zakon ugradi odredba po kojoj bi se kažnjavalo veličanje bivših fašističkih država, širenje rasizma i ksenofobije.

SDP-ovci su sabornicu napustili isprovocirani istupom Ive Lončara (NZ) i njegovom tvrdnjom da je J.B.Tito jedan od najvećih zločinaca u povijesti civilizacije, te da bi trebalo kazniti one koji i danas, na nekadašnji dan mladosti, u rodnom Titovom mjestu nose štafetu.

Ivan Ninić (SDP) uzvratio mu je kako vrijeđa vođu antifašističkog pokreta i većinu dobronamjernih građana koji su odlaskom u NOB stvorili pretpostavke za stvaranje samostalne hrvatske države.

Uz poruku da ne želi više slušati vrijeđanje, Ninić je krenuo iz sabornice, a u tome su ga slijedile i kolege iz Kluba SDP-a.

U predloženoj odredbi Mario Kovač (Klub HSLS-a) iščitao je želju (predlagatelja) da se u, ionako podijeljenom hrvatskom društvu, podiđe svom biračkom tijelu.

Bilo bi, kaže, loše kad bi se sve svelo na kažnjavanje maloljetnika zbog nošenja majica i pisanja grafita. HSLS stoga najavljuje amandman kojemu je cilj izjednačiti crveni i crni totalitarizam.

Ivić Pašalić (Klub HB-a) predlaže da se kazni svako poticanje mržnje, neovisno o ideološkom predznaku.

Ideološki koncipirana inkriminacija sužava krug zaštite ljudskih prava, kaže Pašalić, te dodaje kako je apsurdno da se zakon bavi nečim što je bilo prije 60 godina, a da istovremeno ne sankcionira isticanje paradržavnih tvorevina kakva je tzv. SAO Krajina.

Vladimir Šeks (Klub HDZ-a) predlaže pak da se u zakonu, po uzoru na njemački, jasno zabrani promicanje svih totalitarnih ideologija, organizacija, stranaka i pokreta, te poticanje mržnje i netrpeljivosti prema bilo kojem čovjeku.

Oporba se protivi i Vladinoj nakani da se posjedovanje malih količina droge za vlastitu uporabu tretira kao prekršaj, a ne kazneno djelo, držeći da bi mogla dovesti do širenja narkomanije.

Oporba odbacuje pojašnjenje da će se tako rasteretiti kazneni sudovi, te naglašava da će to opteretiti ionako preopterećene prekršajne sudove, da će dovesti do brojnih zastara, i u konačnici potaknuti širenje ovisnosti.

Zastupnici upozoravaju da Zakon ne definira što je to droga za osobnu uporabu, što je to manja količina ni koliko puta se posjedovanje droge može tretirati kao prekršaj.

Damir Kajin (Klub IDS-a) kaže da velika većina teških ovisnika novac za drogu pribavlja upravo njezinom preprodajom.

Oporba je skeptična i prema produljenju rokova zastare, drži da će se na taj način neažurnim sucima dati više vremena da se poigravaju predmetima, što će produljiti i poskupiti sudski postupak.

Upozoreno je i kako predložene izmjene vrve nepreciznim definicijama. Miroslav Rožić (HSP) pritom spominje definiciju zločinačke organizacije, te tvrdi da bi pod nju spadali kradljivci hrane sa štandova na tržnicama, pa i javne kuće, ne i teroristička organizacija Crna ruka, s obzirom da se ne radi o udruživanju radi pribavljanja materijalne koristi.

Većina se klubova suglasila da izmjene Kaznenog zakona trebaju na snagu stupiti 1. siječnja iduće godine, ne 1. rujna ove godine.

Pročitajte više