SDP-ovka Ahmetović: Očekujem pobjedu i vladu na čelu s Milanovićem

Foto: FAH

SDP-ova Mirela Ahmetović i partneri uvjereni su u pobjedu na izborima, unatoč tome što prvi rezultati DIP-a na obrađenih 40-ak posto biračkih mjesta pokazuju prednost HDZ-a za više od 20 saborskih mandata u odnosu na koaliciju Rijeke pravde.

"Ja očekujem pobjedu SDP-a i sastavljanje nove SDP-ove vlade na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem. Vjerujem da ćemo idući mandat provesti u suradnji za dobrobit svih građana RH, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, etničku pripadnost, spolnu orijentaciju...", kazala je Ahmetović, politička tajnica SDP-a.

Ono što može reći i na ovako malom uzorku, dodala je, jest da su građani pokazali da je SDP bio i ostao najjača stranka ljevice.

"Čak i da ostanu ovakvi rezultati, ostvarili smo bolje rezultate nego prethodni izborni ciklus", rekla je u sjedištu SDP-a Ahmetović, koju veseli velika izlaznost građana na izborim za Hrvatski sabor.

Upitana hoće li čelnik SDP-a Peđa Grbin u slučaju izbornog poraza dati ostavku te hoće li se u tom slučaju ona kandidirati na to mjesto, Ahmetović je istaknula kako su svi predsjednici SDP-a dosad znali pokazati svoju odgovornost u odnosu na rezultate koje su ostvarivali.

"I nema nikakve sumnje da će to učiniti i Peđa Grbin. On je odgovoran čovjek, a sve ono što će se događati, otom potom", zaključila je. 

U SDP-u uvjereni da Milanović i dalje ima šanse biti mandatar

I Ivan Račan, član Predsjedništva SDP-a, uvjeren je da Zoran Milanović i dalje ima šanse biti mandatar za sastavljanje Vlade.

"Ovaj rezultat pokazuje apsolutnu mogućnost sastavljanja Vlade bez HDZ-a. Sve opcije koje su osvojile mandate jasno su se izjasnile da neće s HDZ-om, a ako se toga budu držale, onda je jasno da je to sastavljanje velike široke Vlade bez HDZ-a", rekao je.

Opcija da u toj Vladi budu DP ili Most je otvorena, dodao je, ali u tom slučaju, naglasio je, precizno treba dogovoriti sve točke te suradnje. 

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a koja se koaliciji predvođenoj SDP-om priključila u drugoj izbornoj jedinici, zadovoljna je svojim rezultatom, a trenutni postotak koji Rijeke pravde dobivaju joj je 'u redu'.

"Ne bih voljela da sljedeća Vlada bude ekstremno desna, koju čine HDZ i Domovinski pokret jer mislim da će onda demokracija u Hrvatskoj doći na najmanje moguće razine i bit će samo pitanje tko će zadnji ugasiti svjetlo", poručila je. 

Dobro je i važno, napominje, što je izlaznost građana bila velika. "Nastojim biti optimist i nadam se da će se još dogoditi neki crni labud i da će biti mogućnosti da Rijeke pravde pokušaju složiti Vladu od centra prema lijevo", rekla je Mrak-Taritaš. 

No, ne odbacuje a priori ni mogućnost suradnje koalicije Rijeke pravde s DP-om ili Mostom.

"Sutra, kad ćemo znati sve rezultate, trebat će razumno sjesti i vidjeti što daje činiti. Ne mislim da treba zatvoriti vrata, treba sve učiniti što može biti brana skretanja u ekstremno desno", rekla je. 

Orešković ne smatra da bi eventualna koalicija s DP-om i Mostom bila prijevara lijevo-centrističkih birača

Komentirajući privremene rezultate DIP-a, koji za nju pokazuju dobar rezultat, Dalija Orešković (SSIP) kazala je da njeno konačno zadovoljstvo ovisi o tome hoće li moći formirati 'nehadezeovu' Vladu. To je, kaže jedini cilj i jedino po čemu će mjeriti rezultate izbora.

Smatra da bi treći uzastopni mandat značio "da smo HDZ nagradili za svu korupciju s kojom su vladali proteklih osam godina, u kojima su srušili sve nezavisne institucije koje bi trebale biti brana njihovoj korupciji".

"Kakvi god konačni rezultati bili, mislim da traže da se jedan politički naraštaj i svi oni koji su se smatrali opozicijom dogovore, da neke naše razlike, pa čak i svjetonazorske, privremeno maknemo u stranu i da uspostavimo temelje ove države", kazala je.

To su prije svega, naglasila je neovisno i funkcionalno pravosuđe, te da se poprave i neke druge stvari, a onda mogu ponovno na izbore.

Orešković: Koalicija s DP-om nije prijevara

Orešković ne smatra da bi eventualna koalicija Rijeka pravde s DP-om i Mostom bila prijevara lijevo-centrističkih birača, jer misli da su ti birači prvenstveno glasali za smjenu HDZ-a te da bi upravo njihovi birači bili razočarani kada bi pustili da HDZ ostane na vlasti bez da su dali šansu nekoj drugoj mogućnosti.

Očekuje da će postizborni pregovori potrajati, ali, kaže, to je uistinu crtanje temelja neke nove države.

"Ako se to tako sagleda, onda to što će to biti široki svjetonazorski raspon ne samo da nije loše nego je i nekakva prednost jer temeljna pitanja državnog ustroja i trebaju biti plod širokog političkog konsenzusa. Ne kažem da to treba biti Vlada koja će trajati četiri godine nego Vlada koja će promijeniti izborni sustav, promijeniti nakaradni kroj izbornih jedinica i nakon toga možemo na nove izbore", ustvrdila je.

Treba baš sve poduzeti da se "nabujaloj korupciji" stane na kraj jer s trećim uzastopnim mandatom HDZ-a ova država više nema šanse, kazala je.

Tek sada počinje pravi test vlastite spremnosti na kompromise o kojima do jučer nismo ni razmišljali i svi smo sada na testu političke zrelosti i odgovornosti, vodeći računa o tome da naši birači imaju svoje svjetonazore, ali i očekivanje da se država očisti od korupcije, zaključila je Orešković. 

Pročitajte više