Sedam godina od ubojstva Zorana Đinđića

DANAS se navršava sedam godina od ubojstva prvog demokratskog premijera Srbije i predsjednika Demokratske stranke Zorana Đinđića.

12. ožujka 2003. godine u 12.25 sati u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije na Đinđića je iz snajpera zapucao pripadnik jedinice za specijalne operacije Zvjezdan Jovanović. Sat i pol kasnije, premijer je podlegao ozljedama.

Odmah po atentatu u Srbiji je proglašeno izvanredno stanje, a već sutradan policija je uhitila na desetke osoba za koje se vjerovalo da su izravno ili neizravno povezane s atentatom. No, glavnoosumnjičeni Milorad Luković Legija, bivši zapovjednik Jedinica za specijalne operacije, poznatijih kao "Crvene beretke" dao se u bijeg. Nakon više od godine dana bijega Legija se samoinicijativno predao policiji.

Ubojstvo Đinđića osudio je čitav svijet

Četiri godine kasnije, u studenom 2007., u Beogradu za ubojstvo Đinđića pročitana je presuda kojom su na 40 godina zatvora osuđeni bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek zvani Legija i bivši pomoćnik zapovjednika Jedinice Zvezdan Jovanović, neposredni izvršitelj atentata.

Na 35 godina zatvora osuđeni su: Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić. Po 30 godina dobili su: Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, a Saša Pejaković dobio je osam godina zatvora.

Ubojstvo Đinđića osudio je čitav svijet, a isticalo se kako su "ubojice željeli zaustaviti reforme koje je Đinđić beskompromisno provodio nakon pada Miloševićevog režima".

"12. ožujka ubijena je nada Srbije u jednakost i demokraciju"

Obilježavanje godišnjice Đinđićeve smrti započet će okupljanjem Demokratske mladeži pred grobom ubijenog premijera na Novom groblju u Beogradu. Supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić, predsjednik Srbije i DS-a Boris Tadić, članovi, prijatelji i članovi DS-a odat će počast i položiti vijence na Đinđićev grob u Aleji velikana u 10.30 sati, javlja RTS.

"12. ožujka 2003. ubijena je nada većine građana Srbije da nisu porušeni svi mostovi koji nas povezuju s velikim civilizacijskim tekovinama slobode, jednakosti, demokracije i vladavine prava", kazao je danas profesor Pravnog fakulteta Jovica Turkulja na tribini pod nazivom "Što je ubijeno 12. ožujka" održanoj na tom fakultetu.

Pročitajte više