Sedam razloga zašto treba smijeniti čelnike dubrovačke policije

DUBROVAČKA policija od prvog je dana na nišanu kako hrvatske, a tako i međunarodne javnosti zbog istrage o nestaloj Britt Lapthorne, a nama, nažalost, poznata nesposobnost hrvatske policije tako je probila granice sve do Australije. Uostalom ako je hrvatska policija ikada imala nekakvog ugleda u dalekoj Australiji, ovim slučajem nepobitno su ga izgubili.

Nedosljednost, aljkavost, zakašnjelost potvrde i demantiji iste informacije pa sve do površnosti i zbunjenosti događajima u nekoj drugoj situaciji možda bi nas dobro i nasmijale. No, nakon što je potvrđeno kako je nestala Australka mrtva, nikome nije do smijeha. U svojevrsnoj kronologiji i prikazom najbitnijih događaja pokušat ćemo ukazati na sve greške dubrovačke policije, nakon čega bi među prvim potezima novog ministra policije Tomislava Karamarka mogle biti smjene vrha policije na krajnjem jugu Hrvatske.


1. Zakašnjelost

Prve kritike na račun dubrovačke policije bile su zbog zakašnjele potrage za Britt. Naime, djevojka je nestala 18.rujna, sedam dana nakon toga počinje on-line potraga na Facebooku u kojoj se traži nestala djevojka dok prijavu 28-godišnje cimerice Lydie Hambrook, dubrovačka policija odbacuje. Njoj su navodno rekli neposredno nakon nestanka kako se Britt "može tako zabavljati danima ako hoće, ali da to nije briga policije". Dubrovačka policija tvrdi da je traži od prvog dana, ali je javna tajna kako je prava istraga počela tek kada je njen brat Darren došao u Dubrovnik deset dana nakon nestanka. U izjavi za medije kaže kako je zgrožen jer policija nema nikakvih podataka ni rezultata.

2. Aljkavost

Prema izjavama dubrovačke policije, ali i vlasnika noćnog kluba Fuego, dubrovačka policija tek je dvanaesti dan, točnije 1. listopada pregledala nadzorne kamere u tom klubu gdje je zadnji puta viđena nestala Australka. Kukrika je taj dan priznao kako je to istina, no i dalje tvrdi kako intenzivna potraga traje od prvog dana. Trinaesti dan policija pretražuje hostel i sobu u potrazi za materijalnim dokazima. Zašto se čekalo gotovo dva tjedna za pretragu njene sobe nikome nije jasno. Također tu je i pretraga terena, policija traži na Babinom kuku, pretražuje padine Srđa, te gleda u Dubrovačkom primorju. Na kraju ribar nalazi leš u moru na potezu između hotela Libertas i Danača. Znači u neposrednoj blizini noćnog kluba Fuego s južne strane. Gdje su bili ronioci još prvog dana u potrazi za Britt? Običnom logikom akvatorij ispod noćnog kluba prvo je mjesto za potragu, a ne padine Srđa.

3. Nedosljednost

Prigodom pretrage njene sobe 2. listopada iz dubrovačke policije procurila je informacija kako je nađen mobitel. Nakon sumnji kako je moguće da je tek trinaesti dan nađen njen mobitel dubrovačka policije odgovara kako to nije istina. "Mobitel je, s putovnicom i drugim osobnim stvarima, u našim rukama od početka istrage. Uostalom, preko njega smo i došli do informacije kako je Britt u noći nestanka nazvala mobitel Ivice Perkovića, sina vlasnika apartmana u kojem je odsjela", kazao je Kukrika demantirajući informaciju. No, kako je moguće da se mobitel našao u sobi? Australka je nakon ponoći sa svojim društvom krenula u Fuego, iz kojeg je izišla oko četiri sata. Posljednji je poziv registriran u 2.57 sati. Ako je Britt mobitelom zvala one večeri kada je bila u diskoklubu Fuego, a mobitel je pronađen u apartmanu nakon što je prijavljen njezin nestanak, logičnim se nameće zaključak kako je Australka nakon odlaska iz Fuega otišla u svoj apartman. Tijelo je nađeno u akvatoriju ispod Fuega. Očigledno nešto se ne poklapa?

4. Pritisak

Ivica Perković, 33-godišnji sin vlasnika hostela u kojem je odsjela Australka Britt Lapthorne, priveden je u prostorije PU dubrovačko-neretvanske više puta na obavijesne razgovore. Mediji zbunjeno prenose kako je Perković pozvan jednom, neki mediji pišu dva puta, a neki kako je sin vlasnika hostela priveden čak tri puta. Naime, dubrovačka policija u obrani od obitelji nesretne Australke koji policajce optužuju da je nesposobna,  kazala je kako su sa svim relevantnim ljudima obavljeni informativni razgovori odmah na početku. To bi značilo sa svim osobama iz Fuega, ali i hostela. Znači ako je vjerovati dubrovačkoj policiji oni su odmah na početku razgovorali s Perkovićem. Zatim u srijedu 1.10 policija privodi u Vila Palmu (sjedište dubrovačke policije op.a.) Perkovića na obavijesni razgovor, pušta u četvrtak, ponovno privodi isti dan te naposljetku pušta u petak. Ako se držimo premise da su svi ispitani odmah na početku to bi značilo da je Perković bio na ispitivanju tri puta.  Obitelj Perković je shrvana medijskim tretmanom, kojeg su im prije svih priredili iz policije. Pljušte i prijetnje tužbom, a kada smo nakon svega Kukriku prije dva dana upitali koliko je puta Perković odveden na razgovor,odgovara - jednom. Ako je to istina, znači da ga u početku nisu provjeravali, a da je mladić tri dana bio na informativnom razgovoru. Po zakonu policija smije držati na informativnom razgovoru svega 24 sata! 


5. Površnost

Portugalska "backpackerica" Mariana Moreira odsjela je u istom hostelu kao i Britt, te ju je srela tu večer u Fuegu i pitala želi li podijeliti taksi do hostela. Moreira je otišla isto pitanje postaviti još nekolicini gostiju njegovog hostela, a kad se vratila u donju prostoriju kluba Britt više nije bila tamo. Ova izjava izašla je 4. listopada, a Moreiru su našli australski novinari. Na izravno novinarsko pitanje je li je kontaktirao itko od policije kako bi dala svoj iskaz o Britt, Moreira odgovara negativno. Nakon niza propusta i kritika australska oporba traži da se pošalju australski policajci jer "očigledno su Hrvati nesposposobni". Štoviše, zaključuju kako njihova novinarska ekipa ima više uspjeha od dubrovačke policije. Deset dana nakon nestanka otac i majka nestale Britt daju izjavu kako ih nitko iz dubrovačke policije još nije pitao za navike njihove kćeri, za njen email, tekući račun....

6. Zbunjenost

Kada su ronioci oko 12.30 sati 6. listopada, iz mora nedaleko od dubrovačkog hotela Libertas, izvadili mrtvo tijelo, policija energično tvrdi na prvoj konferenciji za novinare kako "tijelo nađeno u moru nije Britt!" Štoviše, o tijelu u moru ne obavještavaju roditelje iako je nađeno neposredno kod noćnog kluba Fuego, već to roditelji doznaju od novinara. Policija tvrdi kako ih nisu htjeli dodatno opteretiti. Tijelo se šalje na dubrovačku patologiju, a iz "'skupa raspadajućih dijelova tijela" nemoguće je otkriti je li riječ o muškom ili ženskom tijelu. Patologija je tog dana radila do 15 sati, a tek sljedećeg dana saznajemo kako se tijelo šalje u Zagreb na DNK analizu. Tijelo, prema policiji, i dalje nije Britt. Slobodna Dalmacija izbacuje neslužbenu informaciju iz svojih izvora kako je tijelo ipak Britt. Index prenosi informaciju iz splitskog dnevnika, a potpisnik ovih redova dobiva poziv iz Dubrovnika "zašto objavljujete informacije koje nisu istinite". Jutros dubrovačka policija energično demantira napise, a kasno navečer pokazuje se kako su cijelo vrijeme bili u krivu. Tijelo je Britt Lapthorne. 

7. Nepripremljenost

Dubrovačka policija bila je sasvim nepripremljena za cijeli slučaj koji je pratila ne samo hrvatska već i australska javnost. Tijekom potrage za nestalom Britt organizirane su svega dvije konferencije za novinare, a dubrovački novinari žale se na tretman kod policije budući da australske kolege dobivaju informacije prije njih. Novinarska komunikacija s policijom svodi se na telefonske razgovore s glasnogovornikom Ivanom Kukrikom, a oni se opet svode na potvrđivanje ili pak demantiranje hrvatskog ili australskog tiska. Proteklih tjedana bili smo svjedoci i da je policija često demantirala samu sebe, a za opći nered i kaos u medijskom prostoru često se optužuju novinari koji opet objavljuju informacije temeljene na izjavama policije. Iz Vila Palme od prvog dana cure informacije.

Ilko Ćimić
Foto:Index/TheAge/Facebook/SydneyMorningHerald/Dulist

Pročitajte više