ŠEF CIA-E PREUZEO ODGOVORNOST ZA KRIVE TVRDNJE O IRAČKOM ORUŽJU

Direktor američke obavještajne službe (CIA) George Tenet preuzeo je u petak odgovornost za pogrešne tvrdnje o iračkom nuklearnom naoružanju što je dovelo do rata protiv iračkog režima.

"Odgovoran sam za proces odobravanja u mojoj agenciji", rekao je Tenet, misleći pritom na kontroverze vezane uz tvrdnju o navodnoj iračkoj kupnji urana u Nigeriji. Američki predsjednik George W. Bush je tražeći potporu za invaziju na Irak u svom obraćanju naciji u siječnju naveo podatke o tome kako Irak kupuje afrički uran, što je tada ocijenjeno kao dokaz da Sadam Husein razvija nuklearno naoružanje.

Tenet je u svojoj izjavi istaknuo da američki predsjednik "niti u jednom trenutku nije mogao posumnjati da su podaci koji su mu podneseni pogrešni".

A osvrćući se na tvrdnju da je Irak kupovao afrički uran dodao je da one "nisu nikada trebale biti uključene u dokument".

Američki predsjednik, koji je trenutačno na turneji po pet afričkih država, u subotu je izjavio da ima povjerenja u Georga Taneta i da kontroverze oko pogrešnih američkih tvrdnji o pokušajima Iraka da kupi afrički uran smatra okončanima.

"Vjerujem Tanetu. Vjerujem muškarcima i ženama koje rade u CIA-i i radujem se suradnji s njima", rekao je Bush koji je u subotu posjetio Nigeriju, posljednju etapu svoje afričke turneje.

(Hina) bis br

Pročitajte više