Šef Europske komisije: Moramo ozbiljno shvatiti Trumpa

Foto: FaH

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u razgovoru za njemački tjednik Bild am Sonntag da bi trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Europe bio štetan za obje strane.

Upitan bi li Europa mogla izdržati trgovinski rat sa SAD-om, Juncker je odgovorio kako "trgovinski rat ne bi bio ni u europskom, ni u američkom interesu".

Naglasio je kako je potrebno ozbiljno shvatiti protekcionističke komentare Donalda Trumpa i biti pripremljen.

Trumpovi ljudi žele "gospodarske odnose učiniti pravednijima"

Američki ministar financija Steve Mnuchin u četvrtak je rekao kako Trumpova administracija nema želju ulaziti u trgovinske ratove, no kako određene gospodarske odnose treba ponovno analizirati i učiniti ih pravednijima.

Juncker je istaknuo kako je zadovoljan što će se u utorak sastati s japanskim premijerom Shinzom Abeom jer "kasnije ove godine žele zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Japana".

Trump je Japan optužio da iskorištava slabi jen da bi svojem izvozu dao nepravednu trgovinsku prednost. Trumpov glavni trgovinski savjetnik Peter Navarro u sličnoj je izjavi optužio Njemačku da koristi "pretjerano podcijenjen" euro kao konkurentsku prednost.

Pročitajte više