Šef Fine objavio koliko je ljudi prvog dana kupilo trezorske zapise

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine, u središnjem Dnevniku HRT-a komentirao je treći krug trezorskih zapisa, koje od danas mogu kupiti građani. 

"Prema podacima koje imamo od 18 sati prvog dana, 4132 građana predalo je ponude za upis trezorskih zapisa, ukupno 330.000 ponuda, nešto malo manje od 320 milijuna eura i do sada je uplaćeno nešto više od 70 milijuna eura", kazao je Čović o prvom danu upisa trezorskih zapisa. 

Napomenuo je kako je interes malo manji u odnosu na prethodna izdanja, koja su također išla preko Fine, ali veći je iznos ponuda. "Duplo je veći interes za dugoročnije izdanje, dakle za trezorske zapise od godinu dana dvostruko je veći interes građana nego za zapis od 91 dan", naveo je. 

"Maksimalno smo pojednostavili unos ponude"

"Za razliku od prošlog izdanja, kada se moglo samo u poslovnici Fine predati ponudu za kupnju trezorskih zapisa, sada smo omogućili digitalnu platformu. Nju je koristilo 1400 građana, a 2500 došlo je u našu poslovnicu. Napominjem, građani koji su koristili digitalne kanale predali su veću ponudu", istaknuo je. 

Rekao je kako je digitalna platforma pripremljena u kratkom vremenu i zahvalio je inženjerima i poslovnom timu koji su je napravili u rekordnom vremenu.

"Nastojali smo je povezati sa svim registrima koje Fina vodi, kao i s registrima koje Fina ne vodi. Na taj način maksimalno smo pojednostavili kako unos ponude na našim šalterima, tako i digitalni. Vi samo dva polja morate popunjavati, sve ostalo smo povezali i digitalizirali", osvrnuo se Čović na platformu e-Riznica. 

Ponovio je i što je potrebno za uplatu trezorskih zapisa. "Na fizičko mjesto mora se doći s nekim identifikacijskim dokumentom, npr. osobnom iskaznicom na kojoj postoji OIB. Djelatnici na šalteru će temeljem vašeg iskazanog interesa za upis nekog broja trezorskih zapisa isprintati ponudu i u okviru ponude je poziv za plaćanje, odnosno uplatnica s bar kodom", rekao je. 

"Nemojte čekati zadnji dan"

"Možete je platiti na našem šalteru, gdje za uplate do 10 000 eura nema nikakve naknade, a za one iznad 10.000 eura je 12.61 euro. Možete platiti i s nekog od tekućih računa poslovne banke koji posjedujete, prema tarifama te banke", dodao je. 

"Na digitalnoj platformi treba imati odgovarajuću vjerodajnicu kada se građanin identificira u digitalnom svijetu, i dalje je jednaka procedura. Dobit ćete ispis ponude, poziv na uplatu i nekim od sredstava ćete uplatiti iznos koji ste planirali uplatiti", objasnio je. 

"Uplate se moraju izvršiti do 11 sati 26. veljače i možda bi bilo dobro da ovog tjedna svi oni koji su zainteresirani ne čekaju taj zadnji dan, ima još četiri radna dana", zaključio je.   

Pročitajte više