Šef Googlea: Umjetna inteligencija može biti jako štetna. Zbog toga ne spavam noću

Foto: EPA

ŠEF Googlea Sundar Pichai upozorio je da pogrešna implementacija tehnologije umjetne inteligencije (AI) može "prouzročiti mnogo štete" na "društvenoj razini". "Može biti vrlo štetno ako se pogrešno postavi, a mi još nemamo sve odgovore na to - a tehnologija se brzo kreće... Drži li me to budnim noću? Apsolutno", kazao je glavni izvršni direktor tehnološkog diva.

Pichai je u intervjuu za CBS-ovu emisiju 60 minuta izrazio zabrinutost da će se društvo trebati prilagoditi AI tehnologiji. Predviđa da će umjetna inteligencija "utjecati na svaki proizvod u svakoj tvrtki", dodajući da će "radnici znanja" poput onih koji rade kao pisci, računovođe i softverski inženjeri vjerojatno biti više pogođeni.

"Uporaba umjetne inteligencije bi se morala regulirati"

"Na primjer, možete biti radiolog, ako razmislite o pet do deset godina od sada, imat ćete AI suradnika sa sobom. Dođete ujutro, recimo da morate proći kroz stotinu stvari, može (vam) reći: 'ovo su najozbiljniji slučajevi koje trebate prvo pogledati'", uvjeren je. 

Šef tehnološkog diva istaknuo je lakoću s kojom se lažna medijska izvješća mogu generirati pomoću umjetne inteligencije. Smatra da takve poruke koje se lako naprave pomoću umjetne inteligencije "mogu prouzročiti mnogo štete".

Ipak, sugerira da bi se umjesto napuštanja umjetne inteligencije, njezina uporaba mogla regulirati s više zakona koji su "u skladu s ljudskim vrijednostima, uključujući moral", prenosi Independent

Google nedavno predstavio alternativu ChatGPT-u

"Zbog toga mislim da u razvoj treba uključiti ne samo inženjere, već i društvene znanstvenike, etičare, filozofe i tako dalje", predlaže Pichai. Google je nedavno objavio dokument od 20 stranica u kojem navodi "preporuke za regulaciju AI-a". Div iz Silicijske doline također je u veljači lansirao svoj novi AI chatbot Bard kao alternativu već poznatom AI sustavu ChatGPT. 

Google je na svojoj web stranici objavio da je Bard "eksperimentalni razgovorni AI servis" koji se može koristiti za pojednostavljenje složenih tema poput "objašnjavanja novih otkrića Nasinog svemirskog teleskopa James Webb devetogodišnjaku". 

Pročitajte više