Šef Hanfe: Nisam zloupotrijebio svoj položaj

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman reagirao je na Indexov članak "Otkrivamo: Šef Hanfe trgovao državnim obveznicama koje nikome nije prijavio".

Reagiranje objavljujemo u cijelosti.  

"Dok sam bio savjetnik u Hrvatskoj narodnoj banci nisam kupnjom državnih obveznica ni na koji način zloupotrijebio svoj tadašnji položaj niti kršio bilo koje zakonske odredbe ili interne odredbe HNB-a. Naime, sve do 2020. godine HNB nije kupovao državne obveznice. Navedeno se može vidjeti iz imovine HNB-a kao i podataka Hrvatske narodne banke o operacijama na otvorenom tržištu. Vezano na repo operacije Hrvatske narodne banke, valja razlikovati dvije vrste repo operacija koje HNB provodi. 

Repo operacije čiji cilj jest zarada provode se isključivo sa stranim vrijednosnim papirima, u dijelu upravljanja međunarodnim pričuvama. S domaćim vrijednosnim papirima repo operacije vrše se u okviru provođenja monetarne politike, čiji je cilj pružanje likvidnosti bankama te utjecanje na visinu kamatne stope, kako jasno piše na sljedećoj poveznici (https://www.hnb.hr/temeljne-funkcije/monetarna-politika/instrumenti/operacije-na-otvorenom-trzistu ). 

Nakon što ih HNB preuzme od banke koja  zatraži likvidnost, HNB s njima dalje ne trguje niti one u tom svojstvu utječu na cijene pojedinih izdanja na tržištu kapitala. Zato su sve daljnje insinuacije koje dovode u vezu moja ulaganja s daljnjim aktivnostima centralne banke neutemeljene. Dodatno HNB transparentno objavljuje listu prihvatljivih kolaterala za sve svoje aukcije, koja je svima dostupna.

Dodatno podsjećam da je moja obveza prijave imovinske kartice započela 2018. s preuzimanjem dužnosti predsjednika Uprave Hanfe, a sve tri državne obveznice kupio sam prije tog vremena (2016. i 2017.). Danas više niti jednu ne posjedujem. Činjenica da jednu državnu obveznicu koju sam bio posjedovao nisam uključio u svoju imovinsku karticu je slučajan i potpuno nenamjeran propust.

Također suprotno tvrdnji u članku, ne postoji obveza prijave takve vrste vlasništva Europskom nadzornom tijelu za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA).

Dodatno, u tekstu se iznosi pretpostavka kako je razlog posljednje promjene pravila ulaganja za zaposlenike Hanfe i ostavljena mogućnost ulaganja u državne obveznice u tim pravilima povezana s mojim dosadašnjim ulaganjima u takve obveznice. Riječ je također o neosnovanim sumnjama, a posebno zato što takve papire više niti ne posjedujem. 

Posljednji Pravilnik o trgovanju financijskim instrumentima u Hanfi ostavio je mogućnost ulaganja u državne obveznice jer Hanfa za ta izdanja nema ovlaštenja niti njezini zaposlenici sudjeluju u pripremi tih izdanja. Također, Hanfa ne izdaje Prospekt niti prati izvještavanje o pojedinom izdanju takvih obveznica.

U tekstu se također pretpostavlja da je moje članstvo u saborskom Povjerenstvu za fiskalnu politiku moglo biti prilika za posebna saznanja o izdanjima državnim obveznicama što je u potpunosti netočno. U okviru takvog saborskog tijela nikada se nije razgovaralo o poziciji takvih vrijednosnih papira na tržištu već o primjeni fiskalnih pravila Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Zaključno, ne postoji osnova za pretpostavku da sam učinio išta što bi ukazivalo da sam s kupnjom i prodajom državnih obveznica zloupotrijebio svoj položaj i došao do imovinske koristi koja bi me razlikovala od bilo kojeg drugog malog ulagača", navodi se u reakciji.

Pročitajte više