Šef Čistoće: Ako štrajk potraje, odvoz otpada može preuzeti netko drugi

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković rekao je danas, drugog dana štrajka radnika Čistoće, da je štrajk nezakonit jer se u potpunosti poštuje kolektivni ugovor, pozvavši radnike da se vrate na posao.

"Štrajk koji se odvija dok se u potpunosti poštuje kolektivni ugovor i dok je u tijeku proces mirenja, što je u Čistoći slučaj, smatramo nezakonitim. Pozivamo radnike da se vrate na posao, a sindikate natrag za pregovarački stol", kazao je Novaković na konferenciji za medije.

 

"Nemamo novca za značajno povećanje materijalnih prava"

Holding je uzeo u obzir inflaciju i povećani pritisak na radnike zbog uvođenja novog modela odvoza otpada, zbog čega su još prošle jeseni pokrenuti pregovori sa sindikatima o povećanju materijalnih prava radnika, dodao je Novaković.

Međutim, s obzirom na to da pregovori nisu bili uspješni, ovog je mjeseca počeo proces mirenja.

"Holding je prošao kroz bolan proces restrukturiranja, izlaska iz krize i saniranja gubitaka. Mi jednostavno nemamo novca za značajno povećanje materijalnih prava, koji se ne bi prelili na računa građana", napomenuo je predsjednik Upravnog odbora.

Novaković je istaknuo da se prosječni rast mjesečne neto plaće za siječanj kreće između 74 eura za radnike u višim kategorijama složenosti poslova i 94 eura za komunalne radnike.

Vić: Ne mislim dati ostavku, no ona je uvijek na stolu

U slučaju da štrajk potraje, postoji mogućnost da posao odvoza preuzme netko drugi, rekao je voditelj Čistoće Davor Vić.

"To je krajnja alternativa, zadnje što bih želio da se dogodi. Zagrebu treba javno poduzeće koje se bavi odvozom otpada, to je u javnom interesu."

Vić dodaje da će problemi s odvozom otpada biti prisutni sve dok se svi spremnici ne stave pod ključ. Na pitanje o ostavci kazao je da je ne misli dati, no da je ona uvijek na stolu.

"Što se štrajka tiče, nisam rekao da je situacija kaotična, već da je otišao van kontrole, on nije organiziran, nije najavljen i u njemu ne sudjeluju predstavnici sindikata", izjavio je.

"Jedan od modela je tražiti sudsku zabranu"

Jedan od razloga pokretanja štrajka bila je odluka o izvanrednom otkazu trojici radnika koji su snimljeni kako u isti kamion ubacuju različite vrste otpada, no odluka o otkazu kasnije je povučena.

"Jučer smo imali više radnika koji su razgovarali s nama, ustanovili smo da je sankcija bila prevelika s obzirom na to s čime se sve radnici suočavaju na terenu", rekla je članica Upravnog odbora Matija Subašić Maras.

Iako vodstvo Holdinga štrajk smatra nezakonitim, poručili su da neće pozvati policiju, a radnicima ne mogu obećati nešto što ne mogu ispuniti.

"Jedan od modela je tražiti sudsku zabranu, samo za to najprije treba ustanoviti kome se treba zabraniti štrajk", kazala je Subašić Maras.

Pročitajte više