Šef HTZ-a: Hrvatska ne odskače skupoćom u odnosu na konkurenciju na Mediteranu

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, govorio je za HRT o turističkoj predsezoni i sezoni u Hrvatskoj ove godine.

Uskrs donosi prvi veći turistički promet, a direktor HTZ-a Kristjan Staničić rekao je da su najave za uskršnje blagdane dobre i da očekuje nastavak pozitivnog trenda rasta turističkog prometa koji bilježimo u prvom kvartalu 2024.

"Bilježimo oko 11% više dolazaka, oko 6% više noćenja. I jutros je prema podacima e-vizitora u Hrvatskoj 65.000 turista. Ja očekujem da će se taj broj sutra i prekosutra udvostručiti i da ćemo i za uskršnje blagdane nastaviti rasti, nastaviti pozitivni trend turističkog prometa", kazao je Staničić.

"Hrvatska ne odskače skupoćom u odnosu na konkurenciju na Mediteranu"

Turska, Italija, Španjolska i Hrvatska prošle su godine bile najomiljenija odredišta njemačkih turista, koji žele na ljetni odmor unatoč inflaciji i novčanim brigama. 

"Hrvatska turistička zajednica je prošle godine i nastavila je i ove godine s određenim analizama i ono što smo sami zaključili na temelju naših istraživanja, potvrdili su i najvažniji partneri na njemačkom tržištu. Znamo da je Njemačka nama najvažnije emitivno tržište", rekao je.

"Osim kvalitete, raznolikosti, ponude, ovdje je vrlo važno istaknuti vrijednost za novac i Hrvatska ne odskače u smislu skupoće, kad govorimo o ugostiteljskim i turističkim uslugama u odnosu na našu konkurenciju na Mediteranu. To su potvrdili i naši partneri s kojima smo imali sastanak uoči najvažnijeg sajma u Berlinu prije tri tjedna u Njemačkoj", tvrdi.

Dodao je da Hrvatska turistička zajednica intenzivno provodi promotivne aktivnosti i kampanje, što uključuje sajamske nastupe, kampanje za rani booking i slično. "Nijemci žele putovati, što je pokazala i njihova analiza da će više od 70% Nijemaca ove godine putovati izvan Njemačke", rekao je.

Promocija na američkom tržištu

Prema statistikama, gosti iz SAD-a troše oko 250 eura dnevno, što je oko 100 eura više od europskih turista. A u Hrvatsku dolaze tijekom cijele godine i dulje ostaju.

"Mi smo upravo u ovom trenutku započeli s kampanjom na jednoj od najvažnijih američkih televizija CBS-u. Osim toga, bili smo prisutni na nekoliko američkih sajmova, bit ćemo i u proljeće, odnosno u nastavku ovog perioda do same ljetne sezone", kazao je Staničić.

Najavio je da će Hrvatska sljedeće godine biti zemlja partner na najvažnijem turističkom sajmu u New Yorku.

"Ja očekujem da će i na tragu naših promotivnih kampanja koje radimo s našim partnerima, ali i u suradnji s njihovim zrakoplovnim kompanijama poput United Airlinesa, koji ima izravni let između New Yorka i Dubrovnika, nastaviti ovaj pozitivan trend rasta turističkog prometa i u ovoj godini", rekao je.

Novi zakon o turizmu

Upitan je li donošenjem Zakona o turizmu odzvonilo apartmanizaciji i njezinim negativnim posljedicama i može li taj Zakon biti jamac podizanja kvalitete, smanjenja ljetnih gužvi, ali i veće zarade te produženja sezone, Staničić je odgovorio da je njegovo donošenje osnovna pretpostavka da u budućnosti počinjemo graditi i repozicioniramo hrvatski turizam u pravcu održivosti i kvalitete.

"Jedinice lokalne samouprave će na temelju Zakona dobiti odlične alate od plana upravljanja destinacijom do analize prihodnih kapaciteta itd. s kojima će moći upravljati destinacijom upravo u pravcu održivosti", rekao je.

"I najveći hotelijeri u zemlji već u investicijskom ciklusu promišljaju i idu u realizaciju održivih novih kapaciteta", zaključio je Kristjan Staničić.

Pročitajte više