Šef Kina Europa dobio milijune od države i Grada. U Istri je izgradio vilu

Foto: Hina/Booking/CasaLaBobina/Boris Matic

BORIS T. MATIĆ, direktor Zagreb Film Festivala, koji upravlja Kinom Europa, vlasnik je luksuzne vile Casa LaBobina u Istri. 

>> Reakcija Borisa T. Matića na članak o Kinu Europa i vili u Istri

Ista firma koja ima vilu ima i najam šanka u Kinu Europa

Casa LaBobina formalno je u vlasništvu tvrtke Propeler film d.o.o., kojoj je direktor i osnivač Boris Matić. Ista tvrtka zakupac je prostora u Kinu Europa, u zagrebačkoj Varšavskoj ulici.

Radi se o istoj tvrtki koja je sagradila ovu vilu. 

Iznimno niska najamnina prostora u centru Zagreba

Kino Europa, u sklopu kojeg radi i kafić, nalazi se u strogom centru grada i prostire se na 1389 kvadratnih metara. Prema ugovoru iz 2009. godine, mjesečni najam ovog prostora iznosi 30.500 kuna.

Kako doznajemo, najamnine u blizini Kina Europa, bar što se tiče ugostiteljstva, kreću se između 50 i 60 eura mjesečno po četvornom metru. 

Treba uzeti u obzir da Kino Europa nije isključivo ugostiteljska nekretnina. Ipak, cijena najma iznimno je niža nego kod ostalih nekretnina na tom području.

Ugovor o zakupu Kina Europa potpisan je u svibnju 2009. godine između Grada Zagreba, Propeler filma (direktor Boris Matić) i Umjetničke organizacije Zagreb Film Festivala (UOZFF, čiji je umjetnički voditelj Boris Matić).

Ugovor obvezuje zakupnike da prostor koriste za "obavljanje djelatnosti kulturno-umjetničkog programa te pružanje ugostiteljske usluge - vrste caffe bara, noćni klub, a u dijelu poslovnog prostora ne većem od 22 metra četvorna u prizemlju lijevo od kino dvorane, trgovinu - specijalizirana knjižara za film".

U njemu je navedeno kako se zakupljeni prostor sastoji od podruma, prizemlja, prvog kata te etaže za projiciranje. Također, mogu koristiti i dio podruma u kojemu je smještena kotlovnica te potkrovlje. Terasa i najam iste nisu navedeni u ugovoru.

Također, jedan od uvjeta ugovora bio je i ulaganje u prostor Kina Europa u iznosu od dva milijuna kuna, kao i podmirivanje svih drugih redovnih troškova korištenja poslovnog prostora. Prema Matićevim riječima, ZFF je zadovoljio te uvjete.

>> VIDEO Održan prosvjed u Kinu Europa, šef kina objašnjavao ugovore s Zagrebom

Donacije i subvencije od Grada i države

U četiri godine Propeler film je dobio od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a), koji raspolaže i proračunskim novcem, najmanje 7 i pol milijuna kuna.

UOZFF je u pet godina od Grada Zagreba dobio najmanje šest i pol milijuna kuna. Od države, također u pet godina, dobio je najmanje četiri milijuna kuna.

"Rad kina Europa pod upravljanjem ZFF-a ne predstavlja trošak za Grad Zagreb i porezne obveznike. Sva sredstva koja dobije od Grada Zagreba za realizaciju programa vrati Gradu kroz najam prostora, a svojim vlastitim sredstvima održava program, zgradu, hladni pogon, plaće zaposlenika i suradnika. Važno je napomenuti kao je Kino Europa sada nezavisna kulturna institucija koja više od 70 % svojih prihoda ostvaruje samofinanciranjem", piše u jučerašnjem priopćenju UO-a Zagreb Film Festivala.

Matićev UOZFF, supotpisnik ugovora o zakupu Kina Europe, dobivao je donacije od države i od Grada Zagreba. 

Primjerice, prošlogodišnji financijski izvještaj pokazuje da je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festivala tijekom 2018. godine od Grada dobila 1,189 milijuna kuna za organizaciju nekoliko događanja, među kojima su Zagreb Film Festival, KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu te Kino Bibijada: Pričajmo o filmu.

Od države je, prema financijskom izvještaju, samo u 2018. dobio 1,024.000 kuna.

UOZFF je u 2014. godini dobio 796.000 kuna od države, a 1,018.000 od Grada. Sljedeće godine od države je dobio 819.000 kuna, a od Grada 1,677.000 kuna. U 2016. godini od države je dobio 804.375 kuna, dok je od Grada dobio 1,245.000 kuna. U 2017. godini od države je dobio 810.000 kuna, dok je od Grada Zagreba UOZFF dobio 1,440.000 kuna.

Matićeva firma dobila je nezanemariv novac od HAVC-a

Treba napomenuti kako je Propeler film jedna od tvrtki kojima su godinama dodjeljivane značajne subvencije HAVC-a.

U financijskom izvještaju HAVC-a iz 2013. godine Propeler filmu je odobrena potpora u iznosu od 21 tisuće kuna za programe gostovanja hrvatskih filmaša i promociju filmova. Također, odobrena mu je potpora od 5202 kune za pitching, koprodukcijske forume i programe za razvoj projekta. Propeler filmu, zajedno s Argo filmom, odobreno je 900 tisuća kuna za film Sudilište.

Osim toga, za razvoj scenarija za film Rotor Propeler filmu odobreno je 35 tisuća kuna. Također, za film Zvir Propeler filmu odobreno je 430 tisuća kuna, a za film Zagrebačke priče, vol.3 odobreno je 1,600.000 kuna. Uz Papa Films, Propeler filmu je odobreno 430 tisuća kuna za film Spomenik Majklu Džeksonu, a za razvoj scenarija za filmove Snajper i Čovjek iz Katange Propeler Filmu/Borisu T. Matiću odobreno je 70 tisuća kuna. Također, u istom tom izvještaju piše kako je Propeler filmu i Twin Star Filmu odobreno 150 tisuća kuna za film Baron Gautsch.

U financijskom izvještaju HAVC-a iz 2014. godine Propeler filmu je za razvoj scenarija za filmove Mali je naš i Tri odobrena potpora od 70 tisuća kuna. Za dugometražni film Čovjek iz Katange Propeler filmu je odobrena potpora od sto tisuća kuna, dok mu je za igrano TV djelo Šofer odobrena potpora od 25 tisuća kuna.

U financijskom izvještaju HAVC-a iz 2015. godine Propeler filmu je, sa slovenskom Staragarom, odobren iznos od 755.870 kuna za film Ivan. Također, odobrena im je potpora od 11.500 kuna za programe gostovanja hrvatskih filmaša.

U 2017. su Propeler film i Juraj Lerotić od HAVC-a dobili 2,9 milijuna kuna za film Sigurno mjesto.

Dok je Matićeva tvrtka plaćala iznimno nisku najamninu za Kino Europa i dobivala gradske i državne subvencije, paralelno je gradila luksuznu vilu u Istri.

Jako dobar biznis

Kinematografija je u Hrvatskoj, sudeći po poslovanju Matićevog Propeler filma, jako dobar biznis jer je posljednjih pet godina redovno bio u solidnom plusu pa ne čudi što gradnja luksuzne vile u Istri nije bila nikakav problem.

Propeler film je 2017. zapošljavao 8 ljudi s više nego skromnim plaćama od 3,5 tisuće kuna te je te godine imao prihode od 6,4 milijuna kuna i neto dobit od 582.300 kuna. Godinu ranije, 2016., neto dobit iznosila je čak 1,658.000 kuna, uz prihode od 4,8 milijuna. U 2015. je imao prihode 5,32 milijuna kuna, a neto dobit od 925.400 kuna. U 2014. neto dobit Propeler filma iznosila je 278 tisuća kuna, a prihodi 5,81 milijun kuna.

S obzirom na sjajno financijsko stanje Propeler filma, ne čudi da je vila u Istri izgrađena bez ikakvih kredita, barem kako se vidi iz javno dostupnih podataka.

Matić je vilu kupio od - Matića

Zemljište na kojemu se sad nalazi luksuzna vila kupio je Boris Matić još 2011. godine. Tada je to bila samo štala s dvorištem. Tri godine kasnije, odnosno 2014. godine, Matić zemljište prodaje svojoj tvrtki Propeler film.

Casa LaBobina, prema Bookingu, "pruža dobrodošlicu gostima od 25. siječnja 2018. godine". 

Luksuzna vila u Istri čiji najam stoji više od 22 tisuće kuna tjedno

Casa LaBobina, kako se reklamira na više stranica za najam, nalazi se u Kurilima, istarskom selu pored Rovinja. 

Vila s tri spavaće sobe, dnevnim boravkom i četiri kupaonice rasprostire se preko 133 četvorna metra, uz bazen, terasu za sunčanje i dvorište od 633 kvadrata. 

Tjedan dana boravka u Matićevoj vili tijekom sezone, recimo od 27. srpnja do 3. kolovoza, koštat će vas 22.198 kuna. Odnosno, 3171 kunu po noćenju.



"Daj mi kino!"

Na zidu u blagovaonici može se vidjeti plakat na kojemu piše "Daj mi kino!" koji predstavlja istoimenu reakciju skupine hrvatskih filmaša na prodaju i zatvaranje kinodvorana u središtu Zagreba te na prenamjenu i komercijalizaciju tih prostora. Matić je bio jedan od filmaša koji su javno izrazili podršku ovoj inicijativi.

Vila najvjerojatnije građena gotovinom

U izvatku iz zemljišne knjige može se vidjeti kako vila nema teretovnice, odnosno ne vidi se da je postojalo založno pravo ili hipoteka.

To znači da je vila vjerojatno građena bez ikakvih kredita, odnosno gotovinom.

Casa LaBobina na Instagramu

Uz hashtag #casalabobina na Instagramu je povezano 249 objava. Na nekima od njih nalazi se i Matić.

Inicijator prosvjeda za Kino Europa

Boris T. Matić jedan je od inicijatora nedavnih prosvjeda u zagrebačkoj Varšavskoj ulici. Dvije tisuće prosvjednika okupile su se u subotu pred Kinom Europa, između ostalog, zbog dvije godine stare glasine da će se uskoro na tom mjestu, uz pomoć Milana Bandića, otvoriti narodnjački klub. Glasina je ubrzo demantirana, a Grad je zaprijetio tužbom. Ipak, zakupci, organizatori Zagreb Film Festivala čiji je direktor Boris Matić, morat će se 1. lipnja iseliti iz Kina. Istekao im je najam, a Grad im ga ne želi produljiti. 

>> VIDEO Više od 2000 ljudi na prosvjedu, šef Kina Europa: Zatvaramo na tri dana

Informaciju o narodnjačkom klubu navodno su čuli radnici prije dvije godine. 

"Ta lažna vijest o 'narodnjačkom klubu' trebala je poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se na silu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima. Pozivamo javnost da ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o 'narodnjačkom klubu' u Kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji fake newsa", poručio je dopisom Bandić i zaprijetio tužbama ne ispričaju li se oni koji su takve glasine širili.

Matić je ustvrdio kako nikada nije izjavio da Grad Zagreb planira napraviti narodnjački klub, već da je takvu informaciju čuo iz ugostiteljskih krugova. To je potvrdio i u ranijem odgovoru Indexu.

Borba za šank?

Bandić i dalje tvrdi da će Europa ostati art kino, ali da zgradu treba renovirati i izabrati novog najmoprimca. Zgrada Kina Europa zaštićena je kao kulturno dobro i bilo bi vrlo teško, ako ne i nemoguće, prenamijeniti je u neku drugu svrhu, posebno u svrhu narodnjačkog kluba. Osim toga, Kino Europa je 2016. osvojilo titulu europskog kina s najboljom filmskom ponudom. Teško je zamisliti da čak i Bandić može zanemariti najviše priznanje koje jedno kino može dobiti na europskoj razini.

Ne smije se zaboraviti činjenica da je Kino Europa tijekom posljednjih deset godina, dok ga je vodio Matić, iznimno doprinijelo zagrebačkoj, hrvatskoj, pa i europskoj kulturi.

Međutim, također se ne smije zanemariti činjenica da je Kino Europa na iznimno atraktivnoj poziciji u strogom centru grada. Indexu je iz više izvora rečeno da Milana Bandića i njegove suradnike, što službene, što neformalne, ni najmanje ne zanima kino. Oni su zainteresirani za šank.

"Vjerujemo da netko želi prije sezone ući u prostor i na brzinu otvoriti kafić te tako brzo zaraditi", rekao nam je izvor naklonjen dosadašnjim zakupcima Kina Europa.

"Njima je samo do kafića, a kino im je samo pokriće", čuje se pak iz Bandićevih krugova. 

>> Što stoji u pozadini priče o Kinu Europa? Borba za šank

"Zatvorite ga i ostavite kino"

Ipak, Matić je jučer poručio kako ga kafić ne zanima, već mu je stalo samo do kina.

"Ovih dana gradonačelnik i neki od medija kažu da smo šank-linija i da je sve ovo zbog kafića, ali kafić je bio uvjet da možemo upravljati kinom. Zato je on tu, nismo ga mi izmislili, žao mi ljudi koji tu rade, ali ako vam toliko smeta kafić, zatvorite ga i ostavite kino", poručio je Matić.



Ne odgovara na pozive 

Boris T. Matić, redatelj, vlasnik vile u Istri, direktor Zagreb Film Festivala i dosadašnji zakupac Kina Europa i pripadajućeg mu kafića, jedan je od kulturnjaka koji su Bandiću potpisali podršku za predsjedničke izbore.

U više navrata smo pokušali stupiti u kontakt s Matićem, međutim, nije odgovarao na naše pozive.

Pročitajte više