Šef liječničke komore: Tek za dva do tri tjedna ćemo vidjeti vrhunac

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

PREDSJEDNIK Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je u Dnevniku N1 da u vrijeme galopirajuće epidemije ne trebaju nikakve prozivke, nego da svi trebaju raditi zajedno.

Smatra da bi i volonteri mogli upisivati kontakte zaraženih

"Epidemiologa je malo. Jasno je i da njih 150 ne može kvalitetno pratiti kontakte. Smatramo i da obiteljski liječnici trebaju raditi svoje poslove, a epidemiolozi svoje", kazao je Luetić.

Upisivanjem i administrativnim dijelom mogli bi se baviti i nezdravstveni radnici, volonteri, odnosno svi koji mogu pomoći, njegovo je mišljenje.

"Prebacivanjem posla na obiteljske liječnike dugoročno to ne može opstati. Kada bi se to svelo na njih, bili bi još nedostupniji. Sustav upisivanja kontakata je, da ne kažem, pred slomom", naglasio je.

Kaže da vrhunac stiže za 2-3 tjedna

Luetić je predložio osnivanje kontaktnih centara u kojima će raditi nezdravstveni radnici, koji će se baviti nazivanjem i upisivanjem kontakata pod nadzorom epidemiologa. Umirovljeni liječnici također bi mogli tragati za kontaktima, dodao je.

Kazao je i da je situacija u zdravstvenom sustavu ozbiljna i zabrinjavajuća.

"Tek za sljedeća dva do tri tjedna vidjet ćemo vrhunac ili dodatni porast hospitaliziranih, toliko traje inkubacija, i da zaražene vidimo u bolnici. Kada bismo uspjeli iskontrolirati brojeve da istog dana saznamo kontakte, sigurno bismo imali bolje brojeve za naredne tjedne. Možemo propisati i najstrože mjere, ali neće biti efekta ako ih se građani ne pridržavaju", dodao je Luetić pa zaključio:

"Ako je pandemija i društvena i zdravstvena kriza, treba upregnuti sve resurse da bi se stavila pod kontrolu."

Pročitajte više