Bivši šef Lore: Sudac me provocira, želi mi suditi u danima kada je padao Vukovar

Foto: FaH

TOMISLAV DUIĆ, bivši šef Vojno-istražnog centra Lora, optužen za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima u Lori 1 i Lori 2, dopunio je svoj zahtjev za izuzećem raspravnog suca Vladimira Živaljića. Na posljednjoj raspravi izuzeće je zatražio branitelj Hrvoje Alajbeg, i to zbog toga jer Živaljić nije dao suglasnost da Duić obavlja poslove redara u zatvoru.

"Sucu nije ništa sveto, hrvatskim vojnicima sudi na dane pada Vukovara"

Duić je iz zatvora poslao obavijest medijima, prema kojem je to zapravo bio sporedan razlog za izuzeće, dok je glavni taj što je Živaljić zakazao raspravu u Lori 16., 17. i 18 studenog.

"U ta tri dana pao je Vukovar, razoren je do temelja, a upravo sam ja u to vrijeme bio u Vukovaru, među posljednjim hrvatskim vojnicima sam napustio taj grad, u tom gradu sam i ranjen, stoga mi teško pada da mi se sudi u dane kada sam branio Hrvatsku koju i danas branim. Zakazivanje ročišta na ove datume shvatio sam kao provokaciju suca Živaljića. Za mene su osobno ova tri dana, dani žalosti jer sam tada izgubio prijatelje i suborce koji su dale živote za našu Hrvatsku. Smatram da je sudac to učinio namjerno, to dokazuje koliko je pristran. Pokazao je da mu ništa nije sveto čim je odredio da se hrvatskim vojnicima sudi upravo na dane pada Vukovara", napisao je Duić.

Država isplatila četiri milijuna kuna oštećenicima iz Lore 1

Bivši šef VIC-a Lora u bijegu je proveo gotovo 15 godina, a uhićen je početkom godine u stanu u Splitu. Već je bio osuđen pravomoćno u slučaju Lora 1 na osam godina zatvora, no nakon uhićenja dobio je pravo na novo suđenje. Osim za Loru 1, sude mu i za Loru 2, ratni zločin nad ratnim zarobljenicima. 

Država je isplatila oko četiri milijuna kuna oštećenicima iz pravomoćno zaključene Lore 1, a sada država taj novac potražuje od okrivljenika. Osim Duiću, ponovno sude i Emiliju Bunguru, koji je u bijegu proveo 10 godina. Za Loru 2 odgovaraju još i Ante Gudić i Anđelko Botić, pravomoćno osuđeni u Lori 1.

Pročitajte više