Šef osječkog laboratorija: Javnost mora znati za GMO

IAKO je Ministarstvo zdravstva objavilo kako su "podaci o GMO u prehrambenim proizvodima ishitreni i neprovjereni", šef osječkog laboratorija dr. Josip Milas ostao je pri svojim tvrdnjama.

U razgovoru za Jutarnji list dr. Josip Milas izjavio je kako je dio ispitanih uzoraka poslan u talijanski centar kod grada Ispre, nakon čega su rezultati provjereni u Osijeku još tri puta, a tek poslije toga s podacima se izašlo u javnost.

"Naš laboratorij za molekularnu medicinu otvoren je 16. listopada prošle godine nakon što su naši stručnjaci prošli edukaciju u Europskom centru za dokazivanje GMO-a u talijanskom gradu Ispra. Osposobljeni smo provoditi sve vrste najsuvremenijih testova." - ustvrdio je dr. Milas.

"U konkretnom slučaju, Sanitarna inspekcija nam je navedena 33 uzorka, uzeta u više trgovina u Osječko-baranjskoj županiji, dostavila još sredinom prosinnca. Analiza je završena oko 15. siječnja, kada smo otkrili da u 14 uzoraka ima više od 1 posto GMO sastojaka, koji nisu deklarirani." - dodao je ravnatelj osječkog laboratorija.

Milas se nije želio upuštati u polemiku s Ministarstvom zdravstva, koje je objavilo kako su podaci "ishitreni i neprovjereni".

"Samo želim istaknuti kako smo to objavili jer imamo savjest i jer smatramo da građani moraju biti upozoreni da u nekim namirnicama postoji GMO, koji nije deklariran. Nije u našoj nadležnosti da otkrijemo imena proizvođača, već to mogu učiniti inspekcije." - zaključio je dr. Milas.

Povodom informacija o GMO sastojcima u prehrambenim proizvodima oglasila se i udruga "Potrošač" iz Osijeka.

"Tražimo objašnjenje zašto ovlašteni laboratorij uopće mora slati rezultate analiza na potvrdu izvan Hrvatske. Ako je to već učinio i dobio potvrdu rezultata, zašto se ne smiju objaviti imena proizvođača koji obmanjuju potrošače? Nevjerojatno je da se ne smiju javno iznositi imena krivaca jer je posrijedi kršenje temeljnih prava potrošača, prava na informaciju, kao i Zakona o pravu pristupa informacijama. Ljudi imaju pravo znati što kupuju." - izjavila je Mira Brumerček-Lukačević, predsjednica udruge "Potrošač".

Pročitajte više