Šef policije koji je odgodio napad na ubojicu u školi u Teksasu na prisilnom dopustu

Foto: EPA

ŠEF POLICIJE okruga koji je odgodio napad na ubojicu 19-ero školske djece i dvoje učitelja 24. svibnja u Uvaldeu u Teksasu, Pete Arredondo, stavljen je na administrativno odsustvo, izjavio je nadzornik toga okruga.

Šef Teksaškog odjela za javnu sigurnost je tu reakciju označio kao "ogroman promašaj" jer nije odmah intervenirao dok je strijelac još uvijek bio zatvoren u učionici u kojoj su ubijena djeca.

Policijska praksa općenito je da se odmah suoči s pucnjavom u školi, čak i ako to dovodi u opasnost živote policajaca.

Branio je svoje postupke

Arredondo je branio svoje postupke u intervjuu za Texas Tribune rekavši da mu je glavna briga bila spasiti živote što većeg broja nastavnika i učenika. No rekao je da policajci na mjestu događaja nisu mogli pronaći ključ za otključavanje vrata učionice 77 minuta nakon početka masakra.

Međutim, šef javne sigurnosti Steven McCraw rekao je na saslušanju u Senatu Teksasa u utorak da vrata nisu bila zaključana i da nema dokaza da su službenici pokušali provjeriti jesu li osigurana dok su drugi tražili ključ.

Arredondo, koji je nedugo prije pucnjave izabran u Gradsko vijeće Uvaldea, također je u opasnosti da izgubi mjesto u vijeću. Zatražio je dopust i propustio sjednicu gradskog vijeća u utorak navečer, ali mu ostatak gradskog vijeća to nije prihvatio.

Ako propusti tri uzastopna sastanka, Vijeće ga može smijeniti, kao što su neki članovi javnosti tražili na sjednici u utorak navečer.

Pročitajte više