Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Moramo sve vratiti u granice"

Foto: EPA

Čelnik krajnje desne rumunjske stranke Savez za uniju Rumunja (AUR) Claudiu Tarziu traži da njegova zemlja pripoji dio Ukrajine, pri čemu je spreman riskirati članstvo u NATO-u, javlja ukrajinski RBC. 

"Mi smo, kao i uvijek, na raskrižju i moramo se suočiti s ovim velikim carstvima kako bismo dobili svoj suverenitet i učinili ga cjelovitim. Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo rumunjsku državu unutar njenih prirodnih granica", izjavio je Tarziu.

Poručio je da se sve što je dio rumunjske nacije treba vratiti u granice jedne države. "Sjeverna Bukovina se ne može zaboraviti! Južna Besarabija se ne može zaboraviti! Herca. Sve što je bilo i jest rumunjska nacija mora se vratiti u granice jedne države", naglasio je čelnik AUR-a.

Slična izjava stigla i od mađarskog političara

Prema njegovim riječima, Rumunjska je "u sendviču između dva carstva" koja krše suverenitet. Istodobno je naveo kako je službeni stav njegove stranke da je NATO samo jedno od tih carstava s kojima Rumunji moraju imati posla kako bi došli do dijela Ukrajine.

Provedba njegovih planova predstavljala bi veliku opasnost za status Rumunjske kao članice NATO-a i kao članice Europske unije. Aneksija dijelova Ukrajine značila bi kršenje niza međunarodnih ugovora i načela, što bi podrazumijevalo međunarodne sankcije, diplomatsku izolaciju, a potencijalno i rat s Ukrajinom.

Istup rumunjskog političara dolazi nakon što je Laszlo Toroczkai, čelnik mađarske stranke Naša domovina, rekao da će Mađarska polagati pravo na zapadnu regiju Ukrajine, u kojoj živi oko 150.000 etničkih Mađara, ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog ruske invazije.

Pročitajte više