Šef sindikata policajaca traži otkaz za šefa zagrebačke policije

Na fotografiji je Marko Rašić Foto:Pixsell/Dalibor Urukalovic

PREDSJEDNIK Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić je otvorenim pismom uputio zahtjev za ostavkom načelnika PU zagrebačke Marka Rašića.

Povod poziva sindikalnog šefa na razrješenje policijskog načelnika je jučerašnji demantij zagrebačke policije, kojim je on, kako navodi Puškarić, "ozbiljno ugrozio i naštetio ugledu policije, narušio vjerodostojnost državne institucije koja u svom radu mora biti precizna, istinita i vjerodostojna". 

Naime, jučerašnjim policijskim demantijem se, ističe Puškarić, "navodi da je Sindikat policijskih službenika netočno informirao javnost jer policijski službenik, koji je prijavljen načelniku PU zagrebačke, nije počinio težu povredu službene dužnosti opisanu čl. 96. st. 1. toč. 9. Zakona o policiji (neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva), da nije došlo do pada sustava elektroničke pošte MUP-a zbog takvih radnji i da načelnik za konkretan slučaj nije upozorio policijskog službenika zbog počinjene teže povrede službene dužnosti".

Navodi demantija zagrebačke policije nisu istiniti

Predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić svom zahtjevu priložio je dva dokumenta kojim dokazuje da navodi demantija zagrebačke policije nisu istiniti - dopis načelnika PU zagrebačke od 20.10.2018. i uputu Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a od 14.6.2018. koja je uslijedila nakon povrede službene dužnosti.

U tim dokumentima vidljivo je da je policijski službenik Danijel Ibrajić upozoren da za potrebe sindikalnih aktivnosti i dostavu podataka vezanih uz rad sindikata ne koristi službenu elektroničku poštu Ministarstva unutarnjih poslova već internetsku domenu i elektroničku poštu sindikata. 

No, u dopisu koji potpisuje Marko Rašić prije godinu dana vidljivo je da je policijski službenik Danijel Ibrajić samo usmeno upozoren, jer se "smatra da će usmeno upozorenje pozitivno utjecati... kako se ubuduće isto ne bi ponovilo, a što bi svakako podlijegalo pokretanju postupka pred nadležnim disciplinskim sudom radi teže povrede službene dužnosti." 

Pad sustava elektroničke pošte MUP-a

U uputi kadrovske službe ističe se da "dolazi do korištenja službene elektroničke pošte Ministarstva unutarnjih poslova za sindikalne potrebe na način da se sa službenih e-mail adresa dostavljaju informacije svim djelatnicima Ministarstva bez obzira jesu li oni članovi određenog sindikata te da je takva masovna dostava podataka dovela do pada sustava elektroničke pošte Ministarstva unutarnjih poslova, a samim time i do potencijalne ugroze cijelog sustava." 

"Obzirom da se tiču postupanja samog načelnika PU zagrebačke zahtijevamo od Vas da odmah razriješite Marka Rašića dužnosti načelnika PU zagrebačke jer je s ovim postupkom ozbiljno ugrozio i naštetio ugledu policije, narušio vjerodostojnost državne institucije koja u svom radu mora biti precizna, istinita i vjerodostojna s obzirom na to da građanima jamči sigurnost i povjerenje i provodi policijske poslove i ovlasti čijom bi se primjenom svakom građaninu trebala jamčiti pravičnosti u postupku progona i jednakost pred zakonom", poručio je u svom jučerašnjem dopisu ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini.

Predsjednik Sindikata policijskih službenika također ističe da je "netočna konstatacija načelnika PU zagrebačke da nije došlo do teže povrede službene dužnosti od strane glavnog sindikalnog povjerenika, kojem je pogodovao, osobito jer smo ga u našem ponovnom dopisu upoznali sa sličnim povredama koje su bile u blažem obliku obzirom da tada nije bila prekršena GDPR regulativa niti su ta ponašanja tada dovela u ugrozu rad elektroničke pošte MUP-a, a ticalo se slučaja iz 2013. godine u kojem je također glavni sindikalni povjerenik istog sindikata u PU krapinsko-zagorskoj bio disciplinski progonjen do te mjere da je sam ministar pokrenuo upravnu tužbu na Upravnom sudu Zagrebu radi ukidanja imuniteta sindikata". 

Disciplinski postupak

Puškarić u svom reagiranju na policijski demantij dodaje da je "policijski službenik u drugom slučaju bio disciplinski kažnjen za težu povredu službene dužnosti jer je sa službene mail adrese poslao upit privatne naravi drugom ministarstvu, a što je u žalbenom postupku potvrdio i sam Upravni sud u Zagrebu i konstatirao da se ipak radi o težoj povredi službene dužnosti".

Obraćajući se ministru i ravnatelju policije, sindikalni šef policijskih službenika dodaje da isto tako očekuju odgovor na podnesak i zahtjev za poduzimanje određenih službenih radnji koji su uputili glavnom ravnatelju policije prije godinu dana. 

Pritom osobito očekuje odgovore je li glavni ravnatelj policije, sukladno zahtjevu koji je dobio od Sindikata, naložio inspiciranje konkretnog slučaja, je li pokrenuo disciplinski postupak protiv načelnika PU zagrebačke zbog teže povrede službene dužnosti opisane čl. 96. st. 1. toč. 3. Zakona o policiji (zlouporaba položaja u službi ili izvan služe ili prekoračenje ovlasti u službi) o kojoj su ga upoznali i je li o cjelokupnom predmetu provedeno kriminalističko istraživanje te obaviješteno nadležno državno odvjetništvo sukladno Zakonu o kaznenom postupku radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke s obzirom na to da su kao pravna osoba prijavili određenu sumnju u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti rukovodećeg policijskog službenika.

Pročitajte više